Home > Recepten

Tortellini met tonijn

250 g bloem

2 eieren

zout

100 g geraspte Leerdammer Gruyere belegen event

tomaten

1 blikje tonijn

olijven eventueel

Italiaanse kruiden

1 blikje tomatenpuree

zout

peper

eventueel specerijen

1 ui

1 teen knoflook

1 lepel suiker



Als je van HEEL LEKKERE PASTA houdt kun je als je de bloem/eieren/zout bij elkaar doet ook 100 gram geraspte kaas erbij doen (Leerdammer/Gruyere/ belegen) dan heb je kaaspasta.
  • Omschrijving recept: Deegwaren; Visgerechten
  • Aantal Porties: 2
  • Bron: Roland van Hout

Bereiding

Doe de bloem in een kom maak er een kuiltje in en doe daar de eieren in en het zout. Roer dit door elkaar tot een dikke massa onstaat. Deze moet zo droog zijn dat hij niet meer aan je handen plakt en maar ook zo vochtig dat er geen bloem meer zichtbaar is! Is de pasta (die dikke massa heet zo) te droog doe er een paar drupjes water bij, is hij te nat doe er dan een beetje bloem bij!

De bol die is ontstaan wrijf je in met olie (liefst notenolie) om uitdroging te voorkomen. Dan doe je een theedoek over de kom en laat de bol 20 minuten staan.

In de tussentijd maak je je sausje, met de hierboven genoemde ingredienten.

Snij de ui en bak hem goed aan met wat olie (bij voorkeur arachide-olie, dit is pindaolie, maar olijf of iedere andere gaat ook). Voeg dan de (evt.

gepelde) verse tomaten en alle andere ingredienten toe.

Laat het ongeveer 10-30 minuten sudderen, de tomaten moeten stuk gekookt worden, en de ui moet zacht zijn! De tonijn uit blik is al gaar en die hoef je dus pas op het allerlaatste moment toe te voegen.

Een heel lekkere geheime tip een eetlepel suiker aan je saus toevoegen!

Nu is de pastabol wel goed. Neem een werkvlak, aanrecht/tafel en bepoeder dit met bloem, trek de bol uit elkaar tot een pannekoek zover als je komt.

Leg hem op de tafel en begin de rollen met de deegroller (een lege wijnfles doet het ook).

Maak het deeg dun, voor tortellini's iets minder dun als voor gewone pasta (ik schat 1-2mm). Bij het rollen moet je af en toe de plak weer van de tafel aftrekken en wat nieuw meel strooien en eventueel de plak omdraaien.

Als de plak is gerold doe je er weer de teedoek over voor ongeveer 10-15 minuten.

Dan neem je een mes (niet zo scherm dat je de lak van je tafel haalt), vormpjes zijn ook goed, en je maakt driehoekjes, deze vul je met iets, spinazie of kaas of gekruid gehakt of fruit (heel lekker bij heel pittige sauzen), rol de driehoek dicht en zorg dat hij overal dicht gekneed wordt, anders wordt alle smaak eruit gekookt.

Het produkt dat je nu hebt zijn tortellini's van verse pasta.

Kook water met bouillonblokjes (kippebouillon schijnt het beste te zijn) en gooi de tortellini in het water. Als de vulling van de tortellini niet hoeft te garen (gehakt moet dat wel!) ben je per lading in 2 minuten klaar.

Als je roert kun je voelen of de pasta "al dente" wordt (al dente betekent niet heel zacht maar wel gaar!). Maar je kunt de pasta zo zacht koken als je dat zelf graag hebt, ipv. te roeren kun je natuurlijk ook proeven.

De tortelinis in een schaal doen, de saus in een andere schaal en evt. nog een schaal met geraspte kaas (Parmezaanse, of een andere pittige kaas).

Notities

Klaar! Het is meer werk als een zakje pasta - ongeveer een uur werk als je je werk goed organiseert - maar de mooite loont echt!