Home > Recepten

Gandaham-groentesalade

1 krop eikenbladsla

50 g veldsla

1 theelepel dijon-mosterd

2 eetlepels witte wijnazijn

1 theelepel tomatenketchup

3 eetlepels olijfolie extra vergine

3 eetlepels maïsolie

200 g gandaham

1 rode paprika

1 gele paprika

1 middelgrote rode ui

2 vleestomaten

100 g zwarte olijven (zonder pit)

1 friszure appel

1 eetlepels kappertjes

enkele takjes verse basilicum

1 krop sla



Gedroogde ham is heel veelzijdig bruikbaar. Natuurlijk kan de ham dienen als broodbeleg, maar hij kan ook bij gekookte asperges of als 'carpaccio' geserveerd en in bijzondere vlees- en visgerechten verwerkt worden.
  • Omschrijving recept: Salades; Varkensvleesgerechten
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Snijd de gandaham in reepjes. Rooster de rode en de gele paprika boven een gasvlam of onder de grill tot de schil rondom geblakerd is. Laat ze even afkoelen en ontvel de paprika's. Snijd de paprika's doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes die even breed zijn als de reepjes ham.

Pel de ui en snijd deze ragfijn. Ontvel de tomaten. Snijd de tomaten doormidden, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Snijd de olijven in vieren. Vermeng deze voorbereide ingredienten.

Schil de appel, snijd hem in vieren en snijd de klokhuizen eruit. Snijd de parten in reepjes en meng ze met de kappertjes door de salade.

Zet de drie soorten sla een halfuur op ijswater, zodat ze heel knapperig worden. Scheur de bladeren in stukjes en slinger ze goed droog.

Klop dijon-mosterd, witte wijnazijn, tomatenketchup, olijfolie en maïsolie voor de vinaigrette met een garde goed door elkaar zodat het een gladde saus is en meng deze luchtig door de salade. Laat deze in de koelkast een uur intrekken.

Verdeel de slabladeren op een platte schaal en schep de salade als een berg erop. Garneer met basilicumblaadjes.