Home > Recepten

Tonijnsalade à la niçoise

2 theelepels mosterd

1½ theelepel ansjovispuree

½ dl witte wijnazijn

1½ dl olijfolie extra vergine

100 g haricots verts

100 g peultjes

100 g snijbonen

1 middelgrote ui

4 vleestomaten

600 g tonijn (in moten)

olijfolie extra vergine

100 g zwarte olijven

1 volle eetlepel kappertjes
  • Omschrijving recept: Salades; Visgerechten; Frans (Nice)
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Klop voor de vinaigrette de mosterd met de ansjovispuree en de azijn met een garde tot een gladde massa. Voeg al kloppend de olie toe tot de vinaigrette licht gebonden is.

Haal de groenten zonodig af en stoom of kook de groenten afzonderlijk beetgaar in water met zout. Giet ze af en doe elk apart in een kommetje. Meng door elke nog warme groente een beetje vinaigrette en laat ze afkoelen. Pel de ui en snijd deze in ragfijne snippers, zet ook de ui kort in een beetje van de vinaigrette.

Snijd de tomaten in acht partjes, verwijder de groene steelaanzet.

Snijd de tonijn in 1 cm dikke stukken, bestrijk ze, met een kwastje, met olie en bak ze om en om in de koekenpan goudbruin en rosé.

Schik de groenten laag om laag op vier borden en leg de tonijn bovenop. Garneer met olijven en kappertjes.

Notities

In een salade niçoise worden kappertjes verwerkt. Kappertjes zijn de bloemknopjes van de kappertjesstruik die onrijp worden geplukt. De knopjes worden in de zon gedroogd en daarna in een pekel met azijn gelegd of in zout ingemaakt. Kappertjes zijn van heel klein (nonpareilles) tot aardig groot (appelkappertjes) verkrijgbaar. Hoe groter ze zijn hoe voordeliger.