Home > Recepten

Tomatensoep, Chinees 04

3 lepels boter

1 fijn gesnipperd ui

1 prei

2.5 cm gemberwortel

1 blikje tomatenpuree

1 lepel wijnazijn of 2 lepels citroensap

1 lepel suiker

1 lepel sojasaus

peper

1/2 theelepel ketumbar

1 mespunt djinten

1 mespunt knoflookzout

7.5 dl vleesbouillon of kippenbouillon

40 g bloem

1/2 a 1 dl koffiemelk of koffieroom

50 a 100 g gesnipperde achterham

ve-tsin

zout
  • Omschrijving recept: Soepen; Chinees; Indisch
  • Bron: Lekturama - Chinees-Indisch kookboek

Bereiding

Smelt de boter in een koekenpan en laat de ui op laag vuur glazig worden. Snij de prei in dunne ringen en fruit die mee.

Snipper de gember zo fijn mogelijk en doe met de tomatenpuree, azijn, suiker, sojasaus, peper, ketumbar, djinten en knoflookzout in de pan. Roerbak 3-5 minuten.

Schep de inhoud van de koekenpan in een soeppan, spoel de koekenpan om met een deel van de bouillon en doe dit met de rest van de bouillon in de pan. Laat langzaam bijna aan de kook komen.

Maak een papje van de bloem met de melk of room en 2 dl water. Klop dit goed door de bijna kokende bouillon. Laat even koken zodat de bloem goed gaar wordt.

Voeg de ham toe, niet meer koken.

Naar smaak ve-tsin, sojasaus, azijn, suiker of zout erbij.

Serveren, eventueel met gehakte peterselie erover.

Notities

Gezien het gebruik van ketumbar/djinten lijkt dit een Indonesisch recept, ondanks de naam.