Vissoep van Nonkel Ward |
|
30 g boter 25 g bloem 3 theelepels tomatenpuree 2 grote aardappels peterselie 1 ui 1 a 2 dikke preien enkele stengels bleekselderij olie of boter 1 a 2 kabeljauwkoppen 1 a 2 teentjes knoflook tijm 2 blaadjes laurier 1,5 l water Variatie: met de aardappel, een in blokjes gesneden winterwortel meekoken. |
|
BereidingSnipper ui, prei en bleekselderij en fruit in wat boter of olie, schep steeds om en laat het niet te bruin worden.Doe de koppen, gesnipperde knoflook, tijm, laurier en ruim 1.5 liter water erbij en laat zachtjes een uurtje trekken. Als de soep bijna getrokken is, een roux maken van de boter en bloem: smelt de boter, roer de bloem erdoor tot een geel papje en voeg al roerend en zeer geleidelijk wat visbouillon toe. Tenslotte de rest van de bouillon erdoor zeven. Roer de tomatenpuree erdoor en de blokjes aardappel. Laat in ca.15 minuten zachtjes gaar koken. Neem intussen het vlees van de koppen (de wangetjes eventueel apart serveren als delicatesse!), doe het vlees bij de soep en strooi er flink peterselie over. NotitiesDe vissoep van Nonkel Ward (De echte Vlaamse keuken-Wina Born) is gemaakt door een oudoom uit Zeebrugge. 's Morgens vroeg ging hij in de haven viskoppen halen, liefst van kabeljauw, maar schelvis was ook goed. Volgens hem kwam daar de beste vissoep uit, vanwege het kraakbeen in de koppen. Wina Born heeft haar best gedaan, zijn geheim te doorgronden.Serveren met een flinke snee Belgisch brood. |
Home > Recepten