Home > Recepten

Haaienvinnensoep 3, echte

100 g gedroogde haaievinnen

2 l kipbouillon

4 lente-uitjes

10 g gemberwortel in plakjes

25 g gedroogde Chinese paddestoelen

100 g bamboescheuten

250 g kipfilet

2 lepels olie

1 lepel Chinese rijstwijn

2 lepels lichte sojasaus

1 lepel rode rijstazijn

1/2 theelepel suiker

1/2 theelepel zout

3 lepels maïzena
  • Omschrijving recept: Soepen; Chinees
  • Aantal Porties: 6
  • Bereidingstijd: 24 uur weken, 2 uur bereiden
  • Bron: smulweb

Bereiding

Zet de haaienvin onder water en laat hem 24 uren weken. Haal hem uit het water, laat hem uitlekken en was hem goed om alle verontreiniging en eventuele velresten te verwijderen.



Breng de haaienvin in een pan onder oud water aan de kook en laat hem 2 uren koken, waarbij regelmatig het kookvocht wordt ververst. Haal hem eruit en dep hem droog.

Breng de haaienvin met ¾ liter kippenbouillon aan de kook. Maak de voorjaarsuitjes schoon, was ze en doe ze met de schijfjes gemberwortel bij de bouillon. Aan de kook brengen, vuur temperen en 15 minuten laten sudderen. De gember en uien uit de pan halen. De bouillon met de haaienvin apart houden.

Laat ondertussen de paddestoelen ongeveer 20 minuten weken in lauw tot warm water. Snijd de bamboescheuten en het kippenvlees in repen. Haal de paddestoelen uit het inweekvocht, knijp ze enigszins uit, verwijder de harde stelen en snijd de hoeden in vieren.

Verhit de olie in een wok, braad er het vlees in aan en haal het eruit. Breng de rest van de bouillon aan de kook met de apart gehouden haaienvin en bouillon. Voeg de paddestoelen toe en breng op smaak met rijstwijn, sojasaus, rode rijstazijn, suiker en zout. Laat 15-20 minuten zachtjes koken en doe dan het kippenvlees en de bamboescheuten erbij.

Roer een beetje koud water door de maizena en bind de soep ermee. Op smaak afmaken met zout en peper en gloeiendheet opdienen.

Notities

In China zijn gedroogde haaienvinnen een delicatesse. Ze worden in soepen gebruikt of gestoofd geserveerd. Aan het tot iets eetbaars verwerken van de gedroogde vinnen, die zo taai zijn als leer, gaat een langdurig proces van inweken, schoonmaken, voorkoken en uiteindelijk bereiden in een kruidige bouillon vooraf. Geen wonder dat over deze soep wordt gezegd dat er drie dagen nodig zijn om hem te maken en drie minuten om hem op te eten! Het lijkt in het westen haast onmogelijk dit beroemde Chinese gerecht op authentieke wijze te bereiden, maar wie het wil proberen wordt aangeraden zich aan dit basisrecept te houden.