Home > Recepten

Kip- en maïschowder uit New England

1.5 kg soepkip of 2 kg poularde voor de bouillon

1.5 l water

1 geschrapte wortel in vieren voor de bouillon

1 a 2 stengels bleekselderij & blad voor bouillon

1/2 ui voor de bouillon

3 takjes bladpeterselie voor de bouillon

4 a 5 zwarte peperkorrels voor de bouillon

1 a 2 theelepels zout voor de bouillon

peterselie of dille om de bouillon te garneren

1 kg kipfilet

4 koppen maïskorrels

90 g mager zuurkoolspek in blokjes

1 gehakt ui

3 stengels bleekselderij in blokjes

3 aardappels in blokjes

zout

peper

250 ml schenkroom

125 ml creme fraiche

ongezouten boter

paprikapoeder
  • Omschrijving recept: Soepen; Amerikaans (New England)
  • Bron: Mimi Sheraton

Bereiding

Bouillon: Maak de kip schoon, snij eventueel vet weg en zeng eventuele veerresten weg. Verdeel de kip in vieren en leg in een goed passende soeppan van 5 l.

Doe bij poulardes 1,25 l en bij soepkip 1,5 l water erbij, de kip moet onderstaan. Breng aan de kook, zet dan heel laag en schuim af. Kook zo zacht mogelijk.

Als al het schuim is afgeschept, doe dan de rest van de ingredienten erbij en 1 theel. zout. Laat de kip trekken tot die loslaat van het bot. Als de kip niet meer voor 7/8 onderstaat, water toevoegen. Keer de kip 2-3 maal om. Voeg geleidelijk meer zout naar smaak toe.

Haal de kip en de ingewanden eruit en zeef de bouillon. De kip kan voor wat anders worden gebruikt.

Maak de pan schoon en doe de bouillon weer terug. Er is 1,5 liter nodig.

VERDER: Pureer de helft van de maïskorrels.

Kook de bouillon zachtjes met de kipfilet tot de kip stevig is maar nog niet gaar (8 minuten). Schuim af, snij de kip in blokjes en doe met de hele en gepureerde maïs in de soep.

Bak het spek zachtjes goedbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar het als garnering of voor wat anders.

Smoor ui en selderij in het spekvet goudbruin en doe met de aardappels in de soep. Sudder 10 minuten met de deksel schuin op de pan. Zout en peper naar smaak.

Roer de schenkroom erdoor en sudder 10 minuten.

Roer voor het serveren de crème fraîche erdoor. Laat goed heet worden. serveer de soep, garneer met een klontje boter en paprikapoeder, strooi de spekjes erover.

Notities

Lekker met crackers