Home > Recepten

Kippensoep & knaidlach, Mimi Sheraton's favoriete

2.5 tot 3 kg soepkip of 3.5 tot 4 kg poularde

2.5 tot 3 l water

2 middelgrote geschrapte wortels in vieren

2 a 3 stengels bleekselderij met blad

1 middelgroot ui

3 takjes bladpeterselie

8 a 10 zwarte peperkorrels

1 a 2 theelepels zout

peterselie of dille

suiker

3 eieren voor de matzeballen

6 lepels koud water voor de matzeballen

3 lepels schmaltz of margarine voor de matzeballen

zout voor de matzeballen

witte peper voor de matzeballen

1 lepel peterselie voor de matzeballen

1 lepel peterselie voor de matzeballen

2/3 kopje verkruimelde matzes voor de matzeballen

enkele liters water voor de matzeballen



Gebruik de kip inclusief nek en ingewanden, behalve de lever want dat is niet koosjer.
  • Omschrijving recept: Soepen; Joods
  • Bron: Mimi Sheraton

Bereiding

Maak de kip schoon, snij eventueel vet weg en zeng eventuele veerresten weg. Verdeel de kip in vieren en leg in een goed passende soeppan van 5 l. Doe bij poulardes 2,5 l en bij soepkip 3 l water erbij, de kip moet onderstaan. Breng aan de kook, zet dan heel laag en schuim af. Kook zo zacht mogelijk.

Pel eventueel het ui en halveer eventueel.

Als al het schuim is afgeschept, doe dan de rest van de ingredienten (behalve voor de matzeballen) in de soep en 1 theel. zout.

Laat de kip trekken tot die loslaat van het bot. Als de kip niet meer voor 7/8 onderstaat, water toevoegen. Keer de kip 2-3 maal om. Voeg geleidelijk meer zout naar smaak toe.

Haal de kip en de ingewanden eruit en zeef de bouillon. Maak de pan schoon en doe de bouillon weer terug.

Ontbeen en ontvel de kip. Voor een stevig gerecht kan de kip met bot en vel onverdeeld worden geserveerd. De kip eventueel in kleine stukjes toevoegen, anders in een ander gerecht verwerken of apart serveren.

Garneren met peterselie of dille. Naar smaak suiker en peper toevoegen.



VOOR DE MATZEBALLEN: Klop eieren en water licht met een vork. Voeg het vet toe en roer tot het oplost. Voeg zout, peper en peterselie toe.

Klop met 2 lepels tegelijk de matsekruimels erbij, na 2/3 kop moet je oppassen, het kan opeens te dik worden! Het moet enigszins sponzig zijn, als aardappelpuree. Dek af met alufolie en zet 5-7 uur koel weg.

Breng 2,5-3 l water stevig aan de kook met een handje zout. Vorm van het mengsel 'soepballetjes' en laat in het water vallen. Doe de deksel er schuin op, laat de balletjes 25 minuten stevig koken tot ze opzwellen en aan het oppervlak gaan drijven. Snij een balletje door, hij mag van binnen niet meer donker of vochtig zijn. Serveer ze in hete kippensoep.

Notities

Knaidlach = matzeballen.

Joodse Paassoep