Home > Recepten

Kaassoep, pittig

15 g boter

15 g bloem

1 l runderfond

1 stengel bleekselderij

75 g geraspte pittige belegen kaas

versgemalen peper

zout

mosterd

2 eetlepels fijngesneden selderij
  • Omschrijving recept: Soepen
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Smelt in een diepe pan de boter en roer de bloem erdoor; laat deze roux even garen. Voeg de helft van de fond toe en blijf roeren tot een dikke, gladde soep ontstaat, verdun deze al roerend met de resterende fond. Laat de soep op laag vuur 20 minuten koken met het deksel op de pan.

Snijd de bleekselderij intussen in piepkleine blokjes en roer ze door de soep, laat ze in 3 minuten garen. Roer de kaas door de soep, breng hem op smaak met peper, zout en naar smaak ook mosterd. Serveer de soep bestrooid met selderij.

Notities

Pittige kaas kan natuurlijk op allerlei manieren gebruikt worden: als broodbeleg, borrelhapje of oppeppend tussendoortje is kaas algemeen bekend. Er zijn allerlei warme kaashapjes die heerlijk zijn en snel klaar:

leg een plakje kaas op een sneetje brood en laat deze in de oven smelten, beleg het brood voor een luxer hapje met een dikke kaassaus of een mengsel van losgeroerde eidooiers met geraspte kaas en smaakmakers.