Home > Recepten

Psarosoupa avgolemono (vissoep met ei-citroensaus)

1 kg witvis

zout

4 lepels olijfolie

4 uien of stukken prei

3 a 4 winterwortels in stukken

3 a 4 gehalveerde aardappels

2 stengels bleekselderij met blad in stukken

zout

peper

50 g rijst

2 eieren

sap van 2 citroenen

2 lepels dille





Aardappels en groenten worden soms apart gekookt en op het laatst toegevoegd.



Psarosoupa bevat 5-6 verschillende witvissoorten, die met de langste kooktijd gaan onderin de pan. Gebruik als vis bijvoorbeeld zeebrasem, zeebaars, poon, schelvis, zeeduivel of kabeljauw.
  • Omschrijving recept: Soepen; Grieks
  • Bron: Rianne Buis/Manousos Daskalogiannis

Bereiding

Was de vis en bestrooi met wat zout.

Doe de olie in een zware pan, doe alle groenten erbij en doe er zout en peper over. Zet onder water en kook zachtjes 10 minuten.

Doe vis en rijst erbij en voeg genoeg water toe dat de vis ruim onderstaat. Kook op laag vuur gaar.

Neem de vis uit de pan en verdeel in mooie porties. Leg op een grote schaal en schik de groenten er omheen. Dek af met alufolie.

Klop de eieren schuimig en licht. Voeg in gedeelten het citroensap toe en blijf mixen. Voeg in scheutjes de hete bouillon toe tot het mengsel egaal en warm is. Giet al roerend bij de soep em war, even door tot de soep bindt. Laat niet meer koken!

Breng op smaak met zout, peper en dille.

Serveer de soep in diepe borden, doe de vis in het midden. Geef er kleine borden bij, voor als iemand de vis en groenten apart wil eten, giet er san latholemono (zie 'sauzen) ober en bestrooi met zout, peper en peterselie.

Notities

Lekker met witbrood