Home > Recepten

Ossenstaartsoep, Roald's

ossenstaart

bouillonblokjes

wortelen

uien

gedroogde kruiden

groente

stokbrood
  • Omschrijving recept: Soepen
  • Bron: Roald Dahl

Bereiding

"Dus, voor wat het waard is, zal ik jullie nu vertellen hoe ik hem altijd maak.

Koop altijd meer dan je denkt dat je nodig hebt. Ossestaart is zo lekker dat de meeste mensen wel een tweede en zelfs een derde portie willen. Ik neem een staart per drie personen en als ik negen of tien mensen te eten heb koop ik er altijd vier. Vraag de slager de staart in stukken te hakken. De meeste goede slagers bewaren ossestaart liever in de diepvries, maar dat maakt niet uit.

Haal altijd het vet en het kraakbeen eraf.

Ik braad ze niet aan voor het koken. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het nauwelijks verschil maakt. Smijt gewoon de stukken in een grote pan, giet water erbij tot ze onder staan en laat het zachtjes koken. Doe er een heel stel bouillonblokjes bij, minstens 6.

Het geheim van dit gerecht is er goed op te letten dat het vlees door en door gekookt is. Het moet zo ongeveer van het bot afvallen wanneer het wordt opgediend. Dit vereist wel 4 uur koken. Tegen het einde moet je er steeds een stuk uithalen om te testen.

Terwijl het vlees staat te koken een paar wortels koken en ze pureren in de blender of keukenmachine. Dit wordt uiteindelijk het enige wat je gebruikt om de soep dik te maken. Geen bloem.

Ca. 15 minuten voor het einde flink wat middelgrote uien erbij gooien.

Bekijk je flesjes gedroogde kruiden en maak een instinctieve keuze. Koes vooral de kruiden die je zelf het lekkerst vindt. Misschien rozemarijn, basilicum en wat gemengde kruiden. Maak er royaal gebruik van.

Drie minuten voor het einde er wat groente bij doen die je toevallig in de diepvries hebt. Ik neem het liefst tuinbonen, maïs en doperwtjes. De hoeveelheden moet je zelf maar beoordelen.

Tenslotte de soep afmaken met de wortelpuree.

Je moet nu een heerlijke geurige ossestaartsoep hebben, Dien hem op in soepborden met een heleboel warm stokbrood erbij. Zet een grote schaal op tafel waar de gasten hun botten in kunnen doen.

Zoals je ziet is dit ossestaartrecept zo vaag en zo weinig precies als maar kan. Maar het is leuk om zo te koken, de hele tijd zelf beoordelingen te maken, een beetje van dit en een beetje van dat erbij te doen, voortdurend te proeven en nooit in een kookboek te kijken."

Notities

Dahl noemt zichzelf een middelmatig kok, maar zijn ossenstaartsoep schijnt toch zeer gewild te zijn. Zijn recept geef ik letterlijk (uit de NL-vertaling) weer: