Home > Recepten

Ui-knoflooksoep

15 g boter

2 lepels olijfolie

700 g uien in dunne plakken

2 a 4 gehakte tenen knoflook

1 theelepel suiker

1/2 theelepel tijm

2 lepels bloem

120 ml droge witte wijn

2 l kipbouillon of runderbouillon

2 lepels cognac eventueel

6 tot 8 dikke sneden geroosterd stokbrood

1 gehalveerde teen knoflook

350 g geraspte gruyère of Emmentaler
  • Omschrijving recept: Soepen; Frans; Zwitsers
  • Aantal Porties: 7

Bereiding

Verhit olie en boter in een grote zware pan. Fruit hierin de uien 10-12 minuten op middelhoog vuur tot ze zacht en goudbruin zijn. Doe knoflook, suiker en tijm erbij en bak 30-35 minuten op middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen.

Bestrooi met het bloem en roer goed om. Doe wijn en bouillon erbij en breng aan de kook. Eventueel afschuimen. Draai het vuur laag en sudder 45 minuten.

Doe de eventuele cognac erbij.

Verwarm de grill voor.

Wrijf beide kanten van het stokbrood in met de halve knoflookteen.

Zet 6-8 vuurvaste soepkommen op een bakplaat en vul voor ¾ met de soep. Schik in elke kom een snee brood, bestrooi met de kaas en grill 3-4 minuten, 15 cm onder het grillelement, tot de kaas gesmolten is en gaat borrelen.

Direct serveren.