Home > Recepten

Groenten met knoflooksaus, geroosterd

1 doosje kerstomaatjes

1 sjalotje

1 teentje knoflook

4 dl dragonazijn

1 theelepel suiker

1 laurierblad voor de knoflooksaus

1 bol knoflook

2 dl olijfolie

4 blaadjes verse basilicum

versgemalen peper

zout

1 aubergine

1 courgette

1 flinke venkelknol

1 rode paprika

1 gele paprika

1 potje pesto

olijfolie
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Sausjes; Barbecue; Mediterraans
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Was voor de garnering de kerstomaatjes en ontvel ze. Pel het sjalotje en de knoflook en snijd ze in plakjes. Doe sjalot en knoflook in een pan met dragonazijn, suiker en laurier en breng dit aan de kook. Laat de azijn 20 minuten zachtjes koken. Laat dit afkoelen. Doe de tomaatjes in een glazen pot, giet de afgekoelde azijn met kruiden erop en laat ze 1-2 dagen staan.

Bak voor de knoflooksaus de hele bol knoflook ongepeld in de olijfolie en laat hem op laag vuur 1 uur garen. Druk de gare knoflook uit de teentjes en pureer ze in de blender met een scheut van de olie, peper en basilicum. Klop er met de garde zoveel olie door dat de saus de gewenste dikte heeft en voeg peper en zout naar smaak toe.

Steek de barbecue bijtijds aan of verhit de grill.

Snijd de groenten in ½ cm dikke plakken, halveer de paprika's in de lengte.

Roer de pesto en de olijfolie door elkaar en bestrijk de groenten ermee. Rooster ze op de barbecue of onder de grill goudbruin. Begin met de groenten met de langste gaartijd, in dit geval venkel, rooster daarna aubergine, courgette en paprika's. Draai ze na 3 minuten 180 graden zodat er een mooi ruitpatroon ontstaat. Keer ze en rooster de andere kant op dezelfde manier.

Verdeel de groenten op een grote schaal en garneer met de kerstomaatjes. Serveer de saus in een apart schaaltje erbij. Geef stokbrood of een aardappelgerecht bij deze groenteschotel.

Notities

Barbecuen gebeurt van oudsher op een rooster boven een houtskoolvuur, er zijn tegenwoordig echter steeds meer barbecues te koop die op lavasteen worden gestookt. Deze zijn een stuk makkelijker te bedienen, maar de specifieke houtskoolsmaak ontbreekt bij de gerechten.