Home > Recepten

Asperges op een bedje van spinazie, gebakken

1,5 kg witte asperges

1 sinaasappel

600 g spinazie

250 g champignons

1 sjalot

2 teentjes knoflook

1 vleestomaat

100 g boter

versgemalen peper

versgemalen zout

2 blaadjes basilicum

10 g kervel

10 g bieslook

25 g boter

1 eetlepel maïzena

4 sneetjes wittebrood

2 eetlepels olijfolie



U kunt in plaats van witte ook groene asperges gebruiken. Deze hoeft u niet te schillen. De kooktijd is circa 5 minuten korter.

Voorkeur heeft de witte asperge, deze steekt mooi af bij het groen van de spinazie en kruidensaus.
  • Omschrijving recept: Groentegerechten; Sausjes
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Snijd het harde onderste deel van de asperges, schil witte asperges.

Breng in een pan ruim water aan de kook, voeg zout toe en kook hierin de asperges in circa 15 minuten beetgaar. Neem de asperges uit de pan en laat ze uitlekken.

Was de sinaasappel goed en rasp de schil eraf. Was de spinazie en verwijder de steeltjes. Snijd de champignons in plakjes. Pel de sjalot en de eerste teen knoflook en snijd ze fijn.

Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Ontvel voor de garnering de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd het brood in kleine blokjes. Pel het tweede knoflookteentje en snijd het ragfijn.



Roer de knoflook door de olie. Meng de broodblokjes erdoor, verdeel ze op een bakplaat en laat ze in het midden van de oven goudgeel roosteren.

Was voor de saus de kruiden en snijd ze fijn. Smelt de boter in een pan, voeg 6 dl van het aspergekookvocht toe, breng dit aan de kook en laat tot de helft inkoken.

Meng de maïzena aan met een beetje koude aspergefond en bind hiermee de saus licht na. Roer de kruiden door de saus en breng ze op smaak met peper en zout.

Smelt 50 g boter en fruit de sjalot en knoflook glazig. Voeg de drooggedepte asperges en de champignons toe en schep alles om tot de asperges krokant zijn.

Smelt in een tweede pan de resterende boter en verwarm het sinaasappelsap erin. Doe de spinazie erbij en schep deze om tot hij geslonken is, breng op smaak met peper en zout en laat de groente uitlekken.

Maak op vier voorverwarmde borden een bedje van de spinazie. Verdeel de asperges met de champignons erop en giet de kruidensaus rondom. Garneer met de tomatenblokjes en de knoflookcroutons.