Home > Recepten

Artisjokken met Italiaanse saus

4 artisjokken

zout

1 lepel citroensap

2 dl droge witte wijn

1/2 theelepel bouillonpoeder

100 g tonijn op olie

1 sjalotje

1 teentje knoflook

8 lepels olijfolie

4 lepels witte wijnazijn

2 lepels McCormick Italiaanse keukenkruiden

1 lepel peterselie

peper
  • Omschrijving recept: Voorgerechten; Groentegerechten; Sausjes; Italiaans
  • Bron: Allerhande

Bereiding

Spoel de artisjokken af onder stromend water en draai de stengel van de knop. Verwijder de onderste lelijke bladeren. Snij de onderkant recht af zodat de groente kan staan. Knip de puntjes van de buitenste bladeren. Kook de artisjokken in een wijde pan met ruim water, zout en citroensap afgedekt gaar in 45 minuten tot de blaadjes makkelijk loslaten. Laat omgekeerd in een vergiet uitlekken en afkoelen en zet in de koelkast.

Los de bouillonpoeder op in een kommetje met 3 lepels kokend water. Giet de tonijn af. Snipper de knoflook grof.

Pureer vis, knoflook en sjalot tot een gladde puree. Scheutje voor scheutje olie, azijn en bouillon erdoor doen. Roer de keukenkruiden en peterselie erdoor.

Neem de artisjok 30 minuten voor serveren uit de koelkast en zet op 4 bordjes. Schep de saus erom en erover.

Notities

Lekker met stokbrood.



Artisjokken eet je blaadje voor blaadje. Doop het blaadje in saus en zuig het zachte deel uit het blad. Het blad zelf is niet eetbaar. De binnenste kleine blaadjes en het 'hooi' zijn ook niet eetbaar. De bloembodem is het lekkerst!