Home > Recepten

Aspergetimbaaltje met aspergesaus

50 asperges

750 ml slagroom

4 eieren

8 dooiers

1/2 l visfumet

2 dl witte wijn

1 dl noilly prat

2 sjalotjes

5 peperkorrels

1 takje peterselie

1 blaadje laurier

4 dl slagroom

aspergepuree

150 g koude boter

10 takjes kervel
  • Omschrijving recept: Voorgerechten; Groentegerechten; Sausjes
  • Aantal Porties: 10
  • Bron: CCA (Cuisine Culinaire Amsterdam)

Bereiding

Schil de asperges met een dunschiller. Snij aan de bovenkant een stuk van circa 8 cm en houd deze aspergepunten apart. Maak een bouillon van de schillen en kook daarin de onderste stukken gaar. Als de asperges niet heel vers zijn, wat suiker en een klontje boter toevoegen. Bewaar het kookvocht.

Pureer de gekookte stengels in de keukenmachine. Wrijf de puree door een fijne zeef en weeg 350 gram af; bewaar de rest voor de saus.

Meng de aspergepuree met de slagroom en klop er achtereenvolgens de eieren en de eierdooiers door. Breng de massa op smaak met zout en peper en vul er de beboterde timbaalvormpjes mee. Dek de vormpjes af met aluminiumfolie en zet in een braadslee met een laagje kokend water. Zet alles 45 minuten in een oven van 150°.

Kook de aspergepunten gaar in het achtergehouden kookvocht.

Saus

Visfumet, witte wijn, Noilly Prat en kruiden aan de kook brengen. Laat inkoken tot er maar een beetje over is. Giet de inhoud door een fijne zeef in een schone pan. Voeg slagroom en achtergehouden aspergepuree toe. Laat tot sausdikte inkoken. Breng op smaak met zout en peper en klop er de koude boter door.

Stort de timbaaltjes op voorverwarmde borden, giet er wat saus over en garneer met de gekookte aspergepunten en een takje kervel.

Notities

Wijntip: Saint Véran Bourgogne