Home > Recepten

Vol-au-vent gevuld met kipragoût

1,5 l gevogeltefond

600 g kippenvlees

1 sneetje witbrood (zonder korst)

3 eetlepels slagroom

400 g kipgehakt

zout

versgemalen peper

foelie

400 g kleine champignons

1 vol-au-vent (zie aldaar)

150 g boter

150 g bloem

3 eidooiers

125 ml slagroom

75 ml witte wijn

enkele toefjes peterselie
  • Omschrijving recept: oorgerechten; Kipgerechten; Ragoût
  • Aantal Porties: 8
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Verwarm de gevogeltefond tot tegen de kook aan en pocheer het kippenvlees in 25 minuten gaar. Week het sneetje brood kort in de slagroom en maak het fijn. Vermeng het gehakt met het brood, zout, peper en foelie en maak er kleine balletjes van. Snijd de champignons in plakjes. Neem het kippenvlees uit de fond en laat nu de gehaktballetjes en de champignons 5 minuten garen. Neem ze eruit en houd ze apart. Snijd het kippenvlees in gelijke blokjes. Zeef de fond en gebruik hem voor de saus.

Verwarm de oven voor op 100 °C. Zet de vol-au-vent op het rooster in de oven en laat hem in circa halfuur warm worden. Draai de oven naar 160 °C en laat hem nog 5 minuten staan tot de korst bros is.

Smelt voor de saus de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Laat deze roux even garen. Voeg al roerend de helft van de fond toe en laat de saus koken tot ze glad en gebonden is; voeg al roerend de resterende fond toe en laat de saus afgedekt op laag vuur 15 minuten zachtjes koken. Roer het kippenvlees, de gehaktballetjes en de champignons door de saus en breng deze ragout op smaak met zout en peper.

Roer in een kommetje de eidooiers los; roer eerst de slagroom en dan de wijn erdoor. Giet al roerend een beetje warme ragout bij het mengsel, roer het daarna weer door de ragout.

Neem de vol-au-vent uit de oven en zet hem op een voorverwarmde schaal. Vul hem met de ragout, leg een toefje peterselie langs de rand en leg het deksel erop.