Home > Recepten

Venkel/sjalot/gerookte palingsalade, lauwwarm

1 sjalot

4 dl crème fraîche

2 venkelknolletjes

2 sjalotten

2 eetlepels olijfolie

versgemalen peper

zout

1 eetlepel olijfolie extra vergine

2 theelepels versgeraspte mierikswortel

12 palingfilets

rode radijsjes

enkele takjes waterkers

zout
  • Omschrijving recept: Salades; Visgerechten
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Bron: Cas Spijkers

Bereiding

Pel voor de mierikswortelsaus de sjalot en snijd deze ragfijn. Breng de crème fraîche met de sjalot in een pan aan de kook en laat dit op halfhoog vuur tot de helft inkoken. Neem de pan van het vuur en laat de crème fraîche afkoelen.

Maak de venkelknolletjes schoon en schaaf ze in dunne plakken. Pel de sjalotten en snijd ze in fijne ringen. Verhit de olijfolie in een lage pan en smoor de venkel en de sjalot in 15 minuten beetgaar. Breng ze op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 150 °C. Roer de olijfolie en de geraspte mierikswortel door de crème fraîchesaus. Leg de palingfilets op een bakplaat en bestrijk ze met de crème-fraîchesaus. Zet de bakplaat vlak voor het serveren circa 3 minuten in de oven.

Verdeel de venkel op vier verwarmde borden en leg op elke portie 3 palingfilets. Sprenkel de resterende crème-fraîchesaus rondom. Garneer met in luciferdunne reepjes gesneden radijs en een toefje waterkers.

Notities

Vers gerookte paling duimdik van de graat eten is een delicatesse. Gerookte paling leent zich ook voor veel culinaire creaties zoals in de volgende recepten.