Home > Recepten

Kikkerbilletjessoep met venkel, heldere

1/2 soepkip

2 uien

2 preistaven

1 kleine selder

4 wortelen

1.5 l water

peper, zout, tijm en laurier

250 gr visgraten (van tong en tarbot)

1/2 l droge witte wijn

250 gr kikkerbillen

100 gr tomatenpuree

150 gr rundergehakt

4 eiwitten

5 cl pastis

1 venkelknol
  • Omschrijving recept: Soepen; Reptielengerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Bereid een bouillon van de soepkip, de 2 uien, de helft van de prei, de selder en de wortelen en 1.5 liter water. Kruid met peper, zout, tijm en laurier.

Reinig de visgraten en zeef er de bouillon op. Voeg de wijn toe en laat 20 minuten zachtjes trekken zonder echt door te koken.

Zeef de bouillon opnieuw en schep er zorgvuldig het vet af. Kook er de kikkerbilletjes in gaar, schep ze uit de bouillon en haal het vlees af.

Snijd de resterende prei, selder en wortelen fijn en meng met de tomatenpuree, het rundergehakt en de eiwitten.

Proef de bouillon en kruid indien nodig bij.

Voeg de pastis toe en breng aan de kook. Roer er het groentemengsel door en breng terug tot aan het kookpunt. Zet het vuur laag en laat ongeveer 30 minuten zachtjes trekken.

De bouillon zal nu helder worden en het groentenmengsel zal een koek vormen boven de soep.

Haal de stelen van de venkel af en snijd hem doormidden. Verwijder de harde kern en snijd de bladeren in kleine dobbelsteentjes.

Kook ze in een weinig gezouten water beetgaar.

Bewaar het groene loof om in de soep te strooien.

Schep de soep voorzichtig door een neteldoek of een zuivere vaatdoek ( u kan deze met wasspelden over een kookpan spannen). Let erop dat u de groenten niet perst.

Verdeel het kikkerbilletjesvlees en de venkel over de soeptassen en schep er de heldere bouillon over.

Strooi er het gereinigde venkelloof over.