Home > Recepten

Soep van oesterzwammen, hoevekip en kervelroom

500 g oesterzwammen

1 hoevekip (bijv. Cordon Bl van Ma

ski)

2 uien

2 preiwitten

2 takjes witte selder

2 wortelen

1 kruidentuiltje

3 liter water

1,5 dl room

50 g verse kervel

50 g boter

peper

zout

eventueel blanke roux



De hoevekip mag door kwartels of oude patrijzen vervangen worden, de oesterzwammen door andere soorten bospaddestoelen en de kervel door peterselie of bieslook.



NB Hoevekip = scharrelkip!
  • Omschrijving recept: Soepen; Paddestoelgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 8
  • Bron: Koken met ... Felix Alen

Bereiding

1. Doe de goed gewassen kip in een pot, met de versnipperde groenten, het kruidentuiltje, peper, zout en water. Laat alles zachtjes koken tot de kip gaar is. Schuim de bouillon voortdurend af.



2. Maak de oesterzwammen schoon, verwijder de steeltjes en laat ze in de bouillon meekoken.



3. Snijd de zwammen in reepjes en stoof ze in boter.



4. Neem de kip uit de soep en snijd de filets in reepjes (gebruik de rest voor een andere bereiding).



5. Vermeng de kip en de oesterzwammen en vul er 8 kleine potjes mee.



6. Mix en zeef de soep en breng opnieuw aan de kook. Bind eventueel met wat blanke roux en breng op smaak.



7. Klop de room half op en vermeng met fijngemalen kervel.



Presentatie

Sort een potje warme zwammen en kippenreepjes in het midden van een bord, lepel de soep errond en de kervelroom erover. Versier met een takje kervel en doe wat kervelplukjes in de soep.

Notities

Het is natuurlijk een feestelijke versie van dit soepje. Als alternatief kan de soep gemengd met het garnituur in soepkommetjes geserveerd worden. De room kan erover gelepeld worden en het geheel geglaceerd onder de grill van de oven.