Home > Recepten

Witloofvelouté

2 uien

2 preiwitten

boter

1 kg witlof

1.5 l gevogeltebouillon

1 kruidentuiltje (1 takje tijm, 2 blaadjes laurier, peterselie)

30 gr bloem

1 dl room

2 eierdooiers

enkele kervelplukjes
  • Omschrijving recept: Soepen; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Snijd de uien en de preiwitten fijn en stoof beide aan in gesmolten boter tot de prei glazig wordt. Houd 2 tot 3 struikjes witloof voor de versiering en voeg de rest van het fijngesneden witloof toe aan de prei.

Laat 2 minuutjes meestoven. Bevochtig met de gevogeltebouillon.

Voeg het samengebonden kruidentuiltje toe en maak het vast aan de rand van de kookpot. Laat een klein half uurtje onder deksel gaar worden.

Maak ondertussen een roux: laat 15 gr boter smelten, neem de pan van het vuur, spatel de bloem eronder en laat al roerend enkele minuutjes drogen op het vuur.

Als de soep bijna gaar is, voegt u de roux al roerend toe en laat u ze eventjes meekoken.

Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep. Zeef de soep daarna door een fijne zeef. Laat alles terug opkoken, schuim het af en breng op smaak met zout (geen peper).

Warm ondertussen de borden voor. Voor de afwerking snijdt u de overige stukjes witloof fijn en stooft u ze aan in boter tot ze lichtjes glazig zijn. Maak een liaison: roer de eierdooiers los met de room. Dien de witloofvelouté op in een diep, warm bord en een eetlepel gestoofd witloof. Giet er de warme soep over en voeg een scheutje liaison toe.

Versier met enkele plukjes kervel.