Home > Recepten

Zalmfluweelsoepje

250 gr verse zalmfilet

2 dl witte droge wijn

1.2 dl visbouillon

boter

zout

1 appel (golden of jonagold)

1 ui

1 koffielepel zachte kerriepoeder

30 gr bloem

2 eierdooiers

1/4 l room

1/4 botje kervel
  • Omschrijving recept: Soepen; Visgerechten; Belgisch (Vlaandreen)
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Verwijder de overtollige zalmgraatjes met een tangetje of een pincetje en snijd de zalm dan in blokjes van 1.5 cm. Laat in een lage platte pan een nootje boter smelten en voeg er de zalmblokjes, 1 dl witte wijn en 2 dl visbouillon bij.

Breng dit mengsel tot aan het kookpunt (niet doorkoken, alleen pocheren).

Kruid met een beetje zout en laat de blokjes rusten in deze jus.

Schil de appel, snijd het klokhuis weg en versnipper hem fijn, zonder te hakken.

Snipper ook de ui fijn en stoof hem op een zacht vuurtje in een nootje boter, zonder te kleuren. Voeg er daarna de versnipperde appel bij. Let erop dat deze niet bruin wordt.

Bestrooi alles met een halve koffielepel kerriepoeder.

Meng de bloem erbij en laat wat drogen op het vuur. Voeg al roerend de rest van de wijn en de visbouillon toe en kook alles op een matig vuurtje op.

Laat het nog een kwartiertje doorkoken, roer af en toe en kontroleer de smaak. Als u een sterker smaak wenst, kunt u nog wat kerriepoeder toevoegen.

Mix de soep fijn en zeef ze.

Meng de room met de eierdooiers en haal deze 'liaison' door de soep.

Warm de zalmblokjes even op en schik ¾ ervan in diepe borden.

Doe de zalmbouillon bij de soep.

Serveer de soep op de zalmblokjes, maar zorg ervoor dat deze nog zichtbaar blijven. Werk de rand van het bord af met enkele plukjes verse frisse kervel. De rest van de soep dient u op een mooie soepkom.