Home > Recepten

Artisjokbodem met mosselen uit Yerseke

4 artisjokken

sap van 1 citroen

1 tas azijn

2 el bloem

zout

2 tomaten

1 preistaaf

1 kg mosselen

1 grote ui

boter

2 dl witte wijn

groen van 1 selder

peper

tijm en laurier

2 dl room

enkele saffraandraadjes

120 gr gepelde garnalen

enkele takjes kervel



Tip: artisjokbodems kan u ook kant en klaar kopen in blik.
  • Omschrijving recept: Borrelhapjes; Schelpdiergerechten; Nederlands (Yerseke)
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Reinig de artisjokken met een scherp mes, zodat alleen de bodem overblijft. Strijk de bodem in met citroensap om verkleuring tegen te gaan. Houd enkele blaadjes apart voor het garnituur.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Meng de azijn met de bloem tot een papje bij het kokend water. Klop goed los en kruid met zout. Kook de bodems in deze blanc gaar.

Als de artisjokbodems gaar zijn, verwijdert u het hooi met een lepel (of met de vingers) en houdt u ze warm in het kookvocht.

Dompel de tomaten 10 tot 15 sec in kokend water, verfris ze en pel ze.

Snijd ze in 4, verwijder de zaadjes en snijd de kwartjes nogmaals in 2.

Maak er nog een inkeping in.

Snijd de prei (met het pastelgroene gedeelte) in julienne.

Gaar de mosselen: stoof de grofversneden ui in een weinig boter.

Bevochtig met witte wijn en laat 3 tot 4 minuten doorkoken. Voeg de mosselen en de selder toe.

Kruid met flink wat peper, tijm en laurier maar gebruik zeker geen zout.

Laat garen onder deksel en schud nu en dan even op.

Haal de mosselen uit de schelp, ontbaard ze eventueel en houd ze warm.

Haal het sap van de mosselen door een gaasdoek en laat het inkoken. Doe er de room en de saffraan bij en laat inkoken tot sausdikte. Werk op met boter en breng op smaak.

Stoof de prei gaar in een weinig boter.

Bedek de artisjokbodems met de prei. Leg er de mosselen en de garnalen op. Leg ze op het bord en versier met de artisjokblaadjes en de tomaatpartjes. Giet er de saus rond. Werk het bord verder af met een takje kervel.

Notities

Schenk hierbij een Loire, een Sancerre of een Pouilly Fumé.