Home > Recepten

Zalmforel met witloof, beursje van gemarineerde

1 grote zaimforel van ca 500 g

2 el grof zout

2,5 dl droge witte wijn

1 klein bosje dille

1/4 rode paprika

1 sjalot

1 el mosterd

1 teelepel acaziahoning

2 dl maïsolie

1 dl azijn

250 gr witloof

1 groen preiblad

12 veldsla blaadjes

peper en zout



Tip: Zalmforel is een kruising tussen zalm en zeeforel, groter dan een forel en kleiner dan de zalm
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

De dag vooraf:

Vraag aan uw vishandelaar om de zalmforel in 4 lange, dunne sneden te versnijden. Verwijder met een pincet de zijgraatjes van de zalmforelfilet.

Snijd de vinnen en de vette buikwand weg en leg de filet op de velkant

in een schaal. Verdeel 2 eetlepels grof zout over de filet. Was de dille, droog ze, hak ze grof en strooi ze over de vis.

Giet er de witte wijn over en plaats dit ongeveer 12 uur in de koelkast.



De dag zelf:

Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en de pitten.

Snijd de paprika in stukjes.

Pel de sjalot en snipper ze. Mix de mosterd, de honing en de sjalotsnippers fijn en voeg geleidelijk de olie en azijn toe. Kruid met peper en zout en meng er ook de paprikastukjes onder.

Maak het witloof schoon en spaar 12 blaadjes voor het garnituur. Snijd de rest fijn en meng dit onder de helft van de saus.

Neem de zalmforel uit de schaal en spoel hem af onder koud water.

Neem een hoopje witloofsla en wikkel deze in een zalmforelreep. Dompel het preiblad in kokend water en snijd er 4 zo lang mogelijke touwtjes uit.

Vouw de zalmplakken dicht tot een beursje en bind ze vast met een preitouwtje. Schik de beursjes in het midden op een bord en lepel er de resterende saus rond. Schik 3 witloofblaadjes in waaiervorm boven het beursje en leg er een veldslablaadje in.

Notities

Serveer met toast of stokbrood.