Home > Recepten

Heilbot met gemarineerde zalm, beursje van gerookt

400 gr graatvrije zalm

1 klein bosje fijngehakte dille

2 el grof zout

1 groen preiblad

100 gr grijze garnaaltjes

4 grote perfect gesneden sneetjes gerookte heilbot van 2 mm

1 koolrabi

1/2 rode paprika

1/4 ui

1 ui

1 el mosterd

1 koffielepel vloeibare honing

1 dl maïsolie

1/2 dl azijn

peper en zout

250 gr gekookte aardappelen, in dobbelsteentjes van 1/2 cm

enkele plukjes kervel
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 12u30
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

De dag voordien:

Schik de zalm in een schaal en verdeel er de fijngehakte dille en het grof zout over. Leg er een gewicht op en plaats ongeveer 12 uur in de koelkast.



De dag zelf:

Dompel het preiblad enkele seconden in kokend water tot het soepel wordt en snijd er 4 lange, dunne slierten uit. Spoel de zalm af, dep hem droog en snijd hem in dunne reepjes. Vermeng met de garnaaltjes en verdeel dit mengsel over de 4 sneetjes heilbot. Deze moeten perfect gesneden zijn, anders lukt het beursje niet! Plooi de heilbot dicht in de vorm van een beursje. Schil de koolrabi en rasp ze met een middelgrote rasp.

Snijd de paprika en de ui in stukjes, doe ze in een beker en voeg het ei, de mosterd en de honing toe. Mix dit fijn en voeg geleidelijk de olie en vervolgens de azijn toe. Kruid met peper en zout. Lepel een sausspiegel op 4 borden. Verdeel in het midden de koolrabi en schik er de beursjes op.

Strooi de aardappelblokjes er omheen en garneer met enkele plukjes kervel.

Notities

Drink hierbij een Gewurztraminer, of een stevige Pinot Gris.