Canape Dandy (asperge/garnaal/truffel) |
|
2 kg asperges 20 gr zout casinobrood 50 gr kleine garnalen 2 dl mayonaise 2 el kruidenboter 1 kropje sla 1 ei 10 gr truffel Voor de kruidenboter: 100 gr boter 25 gr kervel 15 gr bieslook 30 gr peterselie 15 gr pimpernel 15 gr bonenkruid witte peper uit de molen zout 1/2 citroen |
|
BereidingEen koud buffet is eigenlijk niet compleet zonder canapes: miniboterhammetjes van wit of bruin brood, bestreken met een samengestelde boter en belegd met heerlijkheden. Veel aandacht wordt besteed aan de opmaak van de canapes.Voor de canape Dandy kunnen het beste pinkdikke asperges gebruikt worden, zodat er een goede verhouding ontstaat tussen de afmetingen van de aspergepunten en de garnalen. Twee kilo asperges leveren voldoende punten op. Begin met de boter voor de kruidenboter op een schaaltje te leggen om ze op kamertemperatuur te brengen. Snij de punten (circa 3 centimeter lang) van de asperges af en leg ze in vers water. Gaar de stengels volgens het basisrecept. Terwijl de asperges staan te garen kunnen de kruidenboter en de mayonaise gemaakt worden. Eerst maar de kruidenboter. Maak de groene kruiden schoon, spoel ze af onder de koude kraan, haal de steeltjes eraf en leg ze, zonder steeltjes, enkele minuten in kokend water waaraan iets zout is toegevoegd. Schep de kruiden uit het water, spoel ze af onder de koude kraan om hun frisgroene kleur te bewaren, dep ze droog om een schone theedoek of wat keukenpapier en hak ze ragfijn. Pers de citroen uit en zeef het sap. Roer de boter smeuig en roer er de kruiden door. Druk de boter door een fijne zeef en breng ze op smaak met versgemalen peper, zout en een druppeltje citroensap. Maak de mayonaise en zet die koel weg. Kook het ei hard, pel het en hak het geel fijn. Haal de asperges uit het kooknat, laat ze uitlekken en leg ze in de koelkast (maak er bijvoorbeeld soep of salade van). Neem wat aspergenat, breng het tegen het kookpunt aan en pocheer hierin de aspergepunten. Vier minuten is voldoende. Steek intussen rondjes met een diameter van circa 4 centimeter uit de sneetjes casinobrood. Vierkantjes van 4 X 4 centimeter snijden mag ook. Maak de sla schoon, spoel de bladeren goed af en slinger ze droog. Zoek de fijne blaadjes uit het hart uit. Bestrijk de canape met de kruidenboter en leg er een bedje van slablaadjes op. Kijk de garnalen na en roer ze door de mayonaise. Schep er voorzichtig de aspergepunten door. Hak de truffel fijn. Strooi wat gehakt eigeel en gehakte truffel over de canape. |
Home > Recepten