Home > Recepten

Chaud-froid van sint-jakobsvruchten

12 grote sint-Jacobsschelpen

sap van 1 limoen

5 el olijfolie (bv. Dante)

Tabasco

peper en zout

4 rode radijsjes

enkele blaadjes rode sla

1 klein, niet kruimig aardappeltje

2 middelgrote tomaten

4 zeer fijne pijpajuin (ui)tjes

boter



Tip: Sint-Jacobsvruchten zijn diepgevroren verkrijgbaar in 3 groottes en zijn dan wat prijsvriendelijker dan verse.
  • Omschrijving recept: Borrelhapjes; Schelpdiergerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 1u30
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Verwijder de viiezen en het darmkanaal van de sint-jakobsvruchten.

Houd de koraalrode kammen apart en verdeel elke vrucht horizontaal in 3 plakjes. Spoel en droog alles zorgvuldig af.

Meng het limoensap met de olijfolie, 10 druppels Tabasco, peper en zout.

Maak de radijsjes schoon, maar laat er 2 cm. groen aan. Snipper ze samen met de knolletjes fijn.

Spoel en droog 2-3 rode slablaadjes en versnipper ze.

Meng dan de radijsjes en de sla in de olijfolie en marineer hierin de sint-jakobsschijfjes gedurende 45 min.

Tijdens het marineren draait u ze om het kwartier om.

Schil de aardappel en snijd hem in kubusjes van 1/2 cm. Spoel en droog ze.

Pel de tomaten, verwijder de harde kern en snijd ze in de breedte doormidden.

Ontpit ze zonder ze in te scheuren en laat ze een tijdje omgekeerd uitlekken op keukenpapier.

Snijd de koraalkammetjes in 3 stukjes.

Maak de pijpajuintjes schoon, droog ze en snijd ze in fijne sliertjes.

Fruit het aardappeltje 2 min. in boter.

Voeg daarna de uisliertjes toe en 2 min. later de koraalstukjes.

Flink roerbakken en kruiden met de pepermolen en wat zout.

Haal de pan van het vuur.

Zet de halve tomaat in het midden van het bord en schik de gemarineerde plakjes er decoratief rond, samen met de groenten.

Vul de tomaat met de panbereiding.

Dien op met hompen wit of grijs boerenbrood. Zet eventueel een schaaltje met olijfolie van de fijnste kwaliteit op tafel.

De liefhebbers kunnen er dan hun stuk brood in drenken.

Notities

Drink hierbij een Petit Chablis, of een Sylvaner Steinwein (Wurzburg).