Home > Recepten

Crème van gerookte zalm met venkeljus

3 venkelknollen met groen

blokjes koude ongezouten boter

enkele druppels Pernod

zout

peper

2 eieren

2 dl melk

enkele druppels citroensap

boter

zes roosjes van gerookte zalm 225 g gerookte zalm

wat kaviaar
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Verwijder het groen van de venkelknollen en hak dat zeer fijn. Snijd de knollen overlangs in vieren en pers ze uit in een sapcentrifuge. Doe het sap in een sauspan met dikke bodem en zet die op hoog vuur. Draai zodra het sap kookt het vuur zo laag dat het sap net blijft koken en laat het tot 1/3 inkoken. Monteer daarna deze saus met blokjes koude boter tot ze licht gebonden is. Roer tot slot het gehakte venkelgroen erdoor met wat druppels Pernod en maak de saus af met wat zout en peper.



Snijd de 225 g zalm in kleine stukjes en zet ze losjes afgedekt 10 minuten in het vriesvak van de koelkast.

Doe dan de zalm in een keukenmachine en draai het gedurende 20 seconden. Voeg dan een voor een de eieren toe. Draai tot die geheel opgenomen zijn in de zalmmassa en voeg tenslotte de melk toe. Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap.

Beboter 6 vormpjes en vul ze met de zalmzalf, dek ze af met folie en stoom ze in ongeveer 9 minuten gaar.

Serveer ze op kleine borden versierd met een zalmroosje en een plopje kaviaar en omringd met de saus.