Home > Recepten

Duo van Noordzeetong en mosseltjes

1 ui

2 seldertakjes

1 kg grote mosselen

4 mooie tongfilets

2 dl witte wijn

1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)

5 preistaven

boter

4 dl room

1,5 el mosterd met pitjes

2 el gehakte peterselie

nootmuskaat, peper en zout
  • Omschrijving recept: Borrelhapjes; Visgerechten; Schelpdiergerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 50 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Pel de ui en was de seldertakjes. Snijd beide groenten in stukjes.

Maak de mosselen schoon en was ze enkele malen in ruim water. Was de tongfilets zorgvuldig, rol ze op met de velkant naar binnen en steek ze vast met een cocktailprikker. Breng de helft van de

witte wijn, samen met het kruidentuiltje en de helft van de ui- en selderstukjes, aan de kook. Pocheer er de tongrolletjes ca. 4 minuten in. Giet de bouillon vervolgens door een zeef en verwijder de stokjes uit de visrolletjes. Houd de visrolletjes warm. Maak 1 preistaaf schoon, was hem en snijd hem in stukken.

Stoof deze in een nootje boter en voeg er de rest van de ui- en selderstukjes, de overgebleven wijn en 1 dl visvocht van de tongetjes aan toe. Leg er de mosselen op, kruid met peper en zout en kook de mosselen gaar. Schud de kookpan regelmatig op tot de mosselen geopend zijn. Haal de mosselen uit de schelpen en giet het kookvocht door een zeef.

Laat 1 dl mosselkookvocht, samen met 1 dl tongkookvocht, tot de helft inkoken. Roer er 3 dl room en de mosterd onder en laat de saus verder inkoken tot ze mooi gebonden is. Breng op smaak met peper en zout.

Maak de overige preistaven schoon, halveer ze in de lengte en snijd ze vervolgens schuin in stukjes zodat u ruitjes bekomt. Stoof deze gaar in een nootje boter en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Smeer 4 vuurvaste schaaltjes (zie tip) in met wat boter en bedek de bodem met de preiruitjes. Plaats er een tongrolletje en wat mosseltjes op en giet er de mosterdroomsaus over. Klop de rest van de room op en verdeel hem over de 4 schaaltjes. Plaats deze even onder een hete grill tot de bereiding mooi kleurt. Bestrooi met de peterselie.Tip: Indien u niet beschikt over vuurvaste één-persoonsschaaltjes kunt u 4 vuurvaste diepe borden gebruiken. U kunt dit gerecht ook als hoofdgerecht serveren indien u de hoeveelheid tong verdubbelt en er gekookte aardappelen bij geeft.

Notities

Serveer er een glaasje Sancerre bij.