Home > Recepten

Zeeduivel/saffraan/pompelmoes/korstje, gemarineerd

600 gr schoongemaakte zeeduivelfilet

2 pompelmoezen (grapefruits)

0.6 dl olijfolie

0.6 dl notenolie

vers gemalen peper en zout

0.6 dl pompelmoessap (grapefruitsap)

1 zakje saffraandraadjes van 8 cgr

30 gr tuinkers

1 rode sla

50 gr extra fijne boontjes

2 sneden witbrood, in kleine bobbelsteentjes van 1/2 cm

boter
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Marinades; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 1u30
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Zet 4 grote borden in de koelkast.

Snijd de filets loodrecht in plakjes van ong 5 mm dikte.

Sla de plakjes wat plat en plaats ze in de koelkast. Schil de pompelmoezen tot op het vruchtvlees. Snijd met een scherp mes de partjes tussen de vliesjes uit en vang het sap op.

Stel een vinaigrette samen: meng in een slakom de olijf- en de notenolie. Kruid met versgemalen peper en een snuifje zout.

Meng al roerend 0.6 dl pompelmoessap door de olie.

Roer de saffraandraadjes onder de vinaigrette en strijk met een keukenkwastje een laagje vinaigrette over de gekoelde borden.

Verdeel de zeeduivel op de borden, maar laat het centrum vrij. Kruid ook de visplakjes met versgemalen peper en zout. Strijk opnieuw een beetje vinaigrette over de zeeduivel. Laat de zeeduivel gedurende 1 uur marineren in de koelkast.

Maak ondertussen de tuinkers en de rode sla schoon en zwier ze droog.

Top de boontjes en was ze. Kook ze daarna beetgaar, spoel ze en laat ze uitlekken. Versnijd ze schuin in stukjes van 3 à 4 cm lengte.

Bak de dobbelsteentjes brood goudgeel in een flinke noot boter en laat ze uitlekken op absorberend papier.

Als de pompelmoespartjes een beetje dik zijn, kunt u ze horizontaal in 2 verdelen.

Snijd de rode sla fijn.

Meng op het allerlaatste moment de sla luchtig met de tuinkers, de boontjes en per persoon 3 partjes pompelmoes. Kruid met peper en zout en besprenkel met wat resterende vinaigrette. Haal de borden uit de koelkast. Schik de salade in de vrije ruimte in het centrum van het bord. Verdeel de in boter gebakken korstjes over de sla en de vis in sprenkel er net voor het opdienen de vinaigrette over.

Notities

Serveer de gemarineerde zeeduivel koud met een muscadet of een droge witte wijn.