Home > Recepten

Pompoen-mosselgratin

2.5 kg mosselen "super"

1.5 kg pompoen

peper van de molen en zout

boter

1 tl kerriepoeder

6 dl room

1 grote fijngesneden ui

enkele takjes fijngesneden selder

6 fijngesneden peterseliestengels

1 dl witte wijn

1 takje tijm

1 blaadje laurier

120 gr gemalen kaas
  • Omschrijving recept: Schelpdiergerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 10
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Was de mosselen overvloedig en laat ze uitlekken. Schil de pompoen en verwijder de pitjes en draden. Snijd hem in stukken en kook hem zacht in gezouten water. Giet het water af en droog de pompoen op een zacht vuurtje zonder deksel.

Passeer door een groentezeef of mix fijn. Smelt een nootje boter en roer er de pompoenpuree door. Breng op smaak met peper en zout. Voeg een snuifje kerriepoeder toe. Werk op met 1 dl room en houd de puree warm.

Stoof de ui wit in enkel nootjes boter. Doe de selder erbij. Stoof de mosselen onder deksel op de uien en de selder, met de peterseliestengels, de witte wijn, peper van de molen, tijm en laurier.

Doe er geen zout bij. Schud af en toe op tot de mosselschelpen volledig geopend zijn.

Als de mosselen gaar zijn, verwijdert u de schelpen. Houd ze warm in was mosselsap. Haal de rest van het mosselsap door een fijne puntzeef of door een neteldoek. Kook het op (kook het iets verder in tot ongeveer 2 dl indien nodig; let op het zoutgehalte). Voeg er 2 dl room aan toe en laat inkoken tot sausdikte. Kruid met kerriepoeder. Klop 3 dl room op tot een vaste massa. Verwarm de oven voor op 220°C.

Verdeel de pompoenpuree en de mosselen over ovenbestendige schaaltjes.

Lepel er eerst de mosselsaus en dan de geklopte room over. Strooi wat gemalen kaas op de room en werk af met een snuifje kerriepoeder. Plaats de schaaltjes in de oven en gratineer ze goudgeel.

Notities

Lekker met een frisse Pinot Blanc.