Home > Recepten

Knorhaanfilet in rode-wijnsaus

8 knorhaanfilets van 60 gr elk

peper van de molen en zout



1 el gesnipperde sjalot

2 dl rode wijn

1/2 dl rode porto

1 teentje geperste look

1 takje tijm

1 blaadje laurier

1 el gehakte peterselie

1 el gesnipperde dragon



Voor het garnituur:

4 peterselieplukjes

4 sneden toastbrood

1 citroen
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Sausjes; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Verwijder indien nodig de kleine graatjes van de knorhaanfilets met een pincetje of een tangetje. Was de filets en dep ze droog. Kruid ze met peper en zout.

Verwarm een flinke noot in een vuurvaste schotel. Schik hierin de knorhaanfilets (met de graatkant bovenaan) en lepel er wat over.

Stoof de sjalotsnippers zacht in een nootje . Blus met de rode wijn en de rode porto. Voeg de look, de tijm en de laurier toe en kruid met versgemalen peper. Breng aan de kook en laat de wijn bijna volledig uitkoken.

Verwijder de tijm en laurier.

Plaats ondertussen de schotel in een voorverwarmde oven van 175°. Laat de knorhaanfilets ongeveer 10 minuten beetgaar worden, maar zorg ervoor dat ze niet uiteenvallen. Lepel er af en toe wat uit de schotel over.

Plaats de pan met de saus op een klein vuurtje en roer 150 gr in stukjes beetje bij beetje door het uitkooksel. Breng de saus verder op smaak met de peterselie- en dragonsnippers en kruid met zout (de saus moet lauw-warm zijn, maar mag zeker niet koken!).

Verdeel de saus over de borden. Haal de vis uit de schotel en leg hem op keukenpapier. Schik de knorhaanfilets op de saus.

Garneer met een plukje peterselie en schijfjes citroen.

Notities

Serveer met een knapperige toast en een lichte rode wijn, Corbieres Languedoc.