Home > Recepten

Likkebaardjes

1 varkenstong van ca 150 gr

1/2 ui

1 preiwit

1 selderstaaf

1 wortel

1 takje tijm

3 laurierblaadjes

150 gr noorderkrieken

25 gr suiker

boter

50 gr bloem

150 gr cornflakes

3 eiwitten

olie

peper en zout
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Kroketten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Zet de varkenstong een half uur in koud gezouten water.

Maak de ui, het preiwit, de selder en de wortel schoon en snijd ze in stukjes.

Doe de tong met de groenten in een pan, samen met de tijm en de laurierblaadjes. Zet onder water en laat ongeveer 2 uur koken.

Ontpit de noorderkrieken. Breng 1.5 dl water aan de kook met de suiker en laat de krieken een 3tal minuten koken.

Neem de tong uit het vocht, pel ze en snijd ze in piepkleine stukjes.

Zeef en ontvet het kookvocht en voeg er het kriekennat bij. Laat het geheel inkoken tot er nog ongeveer 2 dl overblijft.

Smelt 30 gr boter in een pan en roer er 50 gr bloem door. Bind de jus hiermee tot een stevige massa en spatel er het vlees en de krieken door.

Breng op smaak met peper en zout. Bestrijk een schaal met olie en strijk de massa hierop open. Dek af met plastiekfolie en plaats een nacht in de koelkast.



Vorm van de massa 8 kroketjes. Wrijf de cornflakes fijn.

Klop de eiwitten los met peper, zout en olie en haal er de kroketten door. Rol ze vervolgens door de fijngewreven cornflakes. Herhaal deze handeling. Frituur de kroketten op 190 graden gedurende ongeveer 4 minuten. Laat ze even uitlekken en schik ze op bordjes. Garneer met wat veldsla en noorderkrieken.