Home > Recepten

Mosselbeignets met fijne kruiden

1 kg mosselen

1 ui

1 teentje look

1 takje tijm

1 laurierblaadje

1.5 dl witte wijn

1 seldertak

1 wortel

2 dl room

sap van 1/2 citroen

peper en zout



Voor het beslag:

1.5 dl bier

100 gr bloem

2 eieren

1 el gehakte bieslook

1 el gehakte peterselie

1 el gehakte dragon

peper en zout
  • Omschrijving recept: Schelpdiergerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Was de mosselen grondig. Pel de ui en snijd hem in dunne reepjes.

Doe de uireepjes, samen met de mosselen, het geplette lookteentje, de tijm, de laurier, peper en zout in een kookpan. Bevochtig met de witte wijn en plaats op een hoog vuur. Schud regelmatig op.

Zodra de mosselen open gaan, schuift u de pan van het vuur. Haal de mosselen uit hun schelp en laat ze afkoelen. Zeef het mosselkookvocht en laat dit tot ca 1/3 inkoken.

Bereid ondertussen het beignetbeslag:

Roer 1 dl bier door de bloem en voeg er de eierdooiers bij. Kruid met wat peper en zout en voeg er dan de rest van het bier en de verschillende gehakte tuinkruiden bij. Klop de eiwitten tot sneeuw en spatel ze door het beslag. Laat even rusten.

Maak de selder en de wortel schoon en snijd deze groenten in kleine dobbelsteentjes. Giet de room bij het ingekookte mosselvocht, voeg er de fijngesneden groenten aan toe en laat verder inkoken tot een gebonden saus. Breng op smaak met het citroensap, peper en zout.

Haal de mosselen door het beignetbeslag en bak ze in een 3 tal minuten in frituurolie van ca 200 graden.

Verdeel de groentenroomsaus over 4 borden en schik er de mosselbeignets op. Versier eventueel met enkele mosselschelpen. Dien onmiddellijk op en drink er een Muscadet bij.