Home > Recepten

Mozaïek van piepkuiken in aspic

1 preistaaf

1 seldertakje

1 ui

2 piepkuiken (kip)s

1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)

10 blaadjes gelatine van ca 2 gr elk

100 gr groene boontjes

3 wortelen

2 rapen

1/2 komkommer

4 blaadjes krulsla

4 kerstomaatjes

2 el mayonaise

4 el ketchup

4 kervelplukjes

zout
  • Omschrijving recept: Voorgerechten; Kipgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Maak de prei en de selder schoon en pel de ui. Snijd alle groenten in stukken. Leg de piepkuikens in een kookpan en voeg er de groenten en het kruidentuiltje aan toe. Voeg er water bij tot de kuikens juist onder staan en breng dit aan de kook. Schep het schuim af en laat de kuikens in ca 20 minuten gaar koken.

Haal het vlees van de kuikens en snijd het in stukken.

Giet de bouillon vervolgens door een zeef en breng hem opnieuw aan de kook. Laat koken tot er ca ¾ liter overblijft.

Week ondertussen de gelatineblaadjes in een bodempje water. Knijp ze uit en los ze op in de ingekookte bouillon.

Giet deze nogmaals door een zeef en giet in 4 kopjes (of schaaltjes) een bodempje gelatinebouillon. Laat dit opstijven in de koelkast.

Maak de boontjes, de wortelen en de rapen schoon, was ze en snijd ze in piepkleine stukjes. Was ook de komkommer en snijd hem eveneens in brunoise. Kook de groentestukjes, apart, beetgaar in lichtgezouten water en verfris ze vervolgens onder de koude kraan.

Haal de kopjes met het bodempje gelatine uit de koelkast en leg er afwisselend een laagje kuikentjesvlees en een laagje groentebrunoise op.

Vul de kopjes met de rest van de gelatinebouillon en plaats ze nog ca 1 uur in de koelkast.

Was de slablaadjes en de kerstomaatjes en dep ze droog.

Mix de mayonaise, de ketchup en 1/2 dl water tot een mooie gladde saus.

Verdeel deze over 4 borden. Ontvorm de aspic en versier met een blaadje krulsla, een kerstomaatje en een kervelplukje.



Tip: U kunt de aspic zeer gemakkelijk ontvormen als u de kopjes eerst 10 seconden in een warmwaterbad plaatst.