Home > Recepten

Haringslaatje, Noors

1 seldertak

150 gr extra fijne groene boontjes

1 witloofstronkje

het sap van 1/2 citroen

1 rode krulsla

1 appel (Granny Smith)

1 el wijnazijn

4 el mayonaise

2 el gehakte bieslook

2 tomaten

4 Noorse haringen

2 el gehakte peterselie

zout



Tip: Noorse haringen zijn maatjes die men in de winter kan kopen.
  • Omschrijving recept: Salades; Visgerechten; Noors
  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Was de seldertak en snijd hem in stukjes.

Maak de boontjes schoon, was ze en kook ze beetgaar in lichtgezouten water. Laat ze vervolgens schrikken onder de koude kraan en laat ze afkoelen. Maak het witloofstronkje schoon en snipper het fijn.

Besprenkel de snippers met de helft van het citroensap.

Was de krulsla en snijd ze in reepjes.

Schil de appel, vierendeel hem en verwijder het klokhuis. Snijd elk kwartje in dunne schijfjes. Besprenkel deze met de rest van het citroensap. Klop de wijnazijn onder de mayonaise en voeg er een geutje water aan toe. Meng de selder, de boontjes, het witloof, de krulsla en de appel onder elkaar en voeg er het bieslook aan toe.

Meng er tenslotte enkele eetlepels mayonaise-vinaigrette onder en schep de sla in het middan van 4 borden.

Pel de tomaten, halveer en ontpit ze en snijd het vruchtvlees van elke helft in 4 reepjes.

Snijd de haringen schuin in de helft, schik deze helften in stervorm op de sla en leg er de reepjes tomaat tussen.

Bestrooi met de gehakte peterselie en serveer dit voorgerechtje met een glaasje lichte Loire wijn of Duitse Riesling.