Home > Recepten

Oesters in bladerdeeg met een bieslooksausje

12 oesters (creuses)

bloem

4 pakjes bladerdeeg (12 X 12 cm)

2 eigelen

1 el water



1 dl witte wijn

1 fijngehakte sjalot

2.5 dl zure room

peper en zout

1/2 citroen

een paar sprietjes fijngesneden bieslook
  • Omschrijving recept: Schelpdiergerechten; Sausjes; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Open de oesters en haal ze uit de schelp. Leg ze in een kom in hun eigen sap. Strooi wat bloem op de werktafel en rol de bladerdeegplakjes zeer dun uit in een rechthoek tot het dubbele van hun volume. Verdeel de lange zijde van de deeglap denkbeeldig in twee en verdeel de 3 oesters op de onderste helft.

Klop het eigeel los met 1 eetlepel water en bestrijk het deeg met een penseel tussen de oesters.

Vouw de deeglap dicht en druk aan. Steek de oesters uit met een uitsteekring of een glas.

Bestrijk een bakplaat met en bestuif met bloem.

Schik er de oesters op en kwast ze in met het eigeelmengsel. Verwarm de oven voor op de hoogste stand.

Giet het oestersap door een neteldoek in een ruime kookpan en voeg de wijn en de sjalot toe.

Laat goed inkoken en voeg de zure room toe.

Laat opnieuw inkoken tot een lichtgebonden saus.

Breng op smaak met peper, zout en citroensap.

Plaats de oesters in de oven en bak ze goudgeel.

Werk de saus af met de fijngesneden bieslook en lepel ze op 4 borden.

Schik er de oesters op en versier met bieslooktakjes.

Notities

Schenk hierbij een glaasje Chablis, Sancerre of een witte Loire-wijn.