Home > Recepten

Salade van tonijn met basilicum, lauw

120 gr gemengde sla

4 tomaten

1 versnipperde ui

boter

2 dl olijfolie

1-2 mespuntjes

sambal oelek

zout en zwarte peper van de molen

600 gr verse tonijnfilets

1/2 el verse basilicumsnippers

het sap van 1 citroen
  • Omschrijving recept: Salades; Visgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

1 Spoel de gemengde sla en laat hem uitlekken. Houd hem apart.

2 Pel de tomaten en verwijder de zaadjes. Snijd de tomaten in dobbelsteentjes.

3 Stoof de uisnippers wit in een nootje boter. Voeg de tomatenblokjes toe en roer alles een vijftal minuutjes goed door elkaar.

4 Roer 1,5 dl. olijfolie door de tomatenfondue en kruid naar smaak met één of twee mespuntjes sambal oelek. Mix het geheel fijn met de staafmixer, kruid met zout en houd de moes warm.

5 Snijd de tonijnfilet in 4 gelijke plakken. Spoel ze onder koud stromend water en dep ze droog. Kruid de plakken met zout en versgemalen peper.

6 Verwarm een noot boter en de resterende olijfolie in een anti-kleefpan. Bak de vis kort maar krokant aan beide zijden.

7 Kruid de gemengde sla met peper en zout en schik ze in het midden van 4 warme borden. Warm indien nodig de tonijnplakjes nog even op en schik ze op de sla.

8 Roer de basilicumsnippers door de tomatensaus en controleer de kruiding.

9 Verdeel de moes rond de vis en op de salade. Besprenkel de tonijn met het citroensap.

Notities

Schenk hierbij een glaasje zuiderse droge witte wijn, bv. een witte Rioja.