Home > Recepten

Buideltjes, knapperige vegetarisch

1 pak loempiavellen

25 g gedroogde wolkenoortjes

100 g soe-oen

100 g grofgeraspte wortel

100 g peultjes in reepjes

100 g grofgehakte bleekselderij

50 g rode Spaanse pepers in stukjes (geen zaad)

3 theelepels zout

1.5 theelepel peper

4 lepels grofgesneden bosui

1 lepel fijngeraspte gemberwortel

1 lepel fijngesneden knoflook

3 lepels fijngesneden koriander

2 lepels Shaoxing-rijstwijn of droge sherry

1.5 theelepel suiker

1.5 theelepel sesamolie

8 bosuitjes

1.5 dl water voor saus

2 lepels suiker voor saus

3 lepels Chin.rijstazijn of appelazijn voor saus

3 lepels tomatenpuree of -ketchup voor saus

1.5 theelepel zout voor saus

1 theelepel peper voor saus

1.5 theelepels maïzena in 3 thl water voor saus

1.5 theelepels gedroogde peper voor saus

1 theelepel chili-olie voor saus

6 dl arachide-olie om te frituren



Hom gebruikt het liefst Shanghai-loempiavellen, die op rijstvellen lijken. Het kan ook met Kantonese vellen, die meer op pasta lijken en steviger zijn.



In plaats van wolkenoortjes kunnen ook gedroogde Chinese zwarte paddestoelen worden gebruikt.
  • Omschrijving recept: Dimsum; Chinees
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Ken Hom - Toveren met de Wok

Bereiding

Blancheer het groen van de 8 bosuitjes, of zet 15 seconden in de magnetron.

Ontdooi de loempiavellen.

Week de paddestoelen 20 minuten in heet water, snij ze in smalle reepjes en verwijder harde delen. Indien Chinese paddestoelen worden gebruikt: verwijder de stelen en hak de hoedjes fijn.

Zet de soe-oen 15 minuten in kokend water, laat uitlekken en snij of knip in stukken van 7 cm.

Meng wortel, peultjes, bleekselderij, Spaanse peper, zout en peper. Doe de rest van de ingredienten erbij, behalde die voor de saus, de 8 bosuitjes en de frituurolie. Zet afgedekt 20 minuten in de koelkast.

Doe de ingredienten voor de saus, behalve de maizene, de verkruimelde pepertjes en de chili-olie, in een pan en breng aan de kook. Roer de maizena erdoor en kook nog 1 minuut. Roer de peper en de chili-olie erdoor en laat afkoelen.

Schep 2 lepels vulling in het midden van een velletje. Bestrijk de randen met water en vouw om de vulling, als een buideltje. Bind er een geblancheerd bosuitje om.

Verhit de olie en bak de buideltjes met niet teveel tegelijk ca.3 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier.

Serveer meteen met de saus.

Notities

Hom werd gevraagd om vegetarische hapjes te maken op een feestje van de cast van John Cleese's film Fierce Creatures. Hij bedacht een vegetarische versie van de knapperige buideltjes.