Home > Recepten

Piepkuiken nestjes

1 piepkuiken (kip) van ca 500 gr

1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)

5 peperbolletjes

1 kg aadappelen (bintjes)

2 eieren

1/2 dl melk

boter

1 sjalot

200 gr erwtjes (diepvries)

1 klein blikje maïs (150 gr)

15 gr bloem

1/2 dl room

1 tl kerriepoeder

enkele plukjes peterselie

nootmuskaat, peper en zout
  • Omschrijving recept: Kipgerechten; Aardappelgerechten; Groentegerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 6
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Kook het piepkuiken gedurende ca 30 minuten gaar in lichtgezouten water waaraan u het kruidentuiltje en de peperbolletjes hebt toegevoegd.

Maak ondertussen de aardappelnestjes.

Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes en kook deze gaar in lichtgezouten water. Giet de aardappelen af en pureer ze.

Breek 1 ei en roer de eierdooier, samen met de melk, onder de puree.

Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Klop het eiwit op en spatel dit onder de puree.

Wrijf een ovenplaat in met boter.

Vul een spuitzak, met gekartelde mond, met de puree en spuit 6 nestjes van ca 12 cm diameter op de ovenplaat. Spuit rond elk nestje een extra buitenste rand.

Kook het overgebleven ei hard, laat het afkoelen in koud water, pel het en snijd het in schijfjes.

Haal het vlees van het piepkuiken, trek het in stukjes en houd deze warm.

Giet de bouillon door een zeef.

Plaats de aardappelnestjes in een voorverwarmde oven van 200°C en bak ze gedurende ca 15 minuten.

Pel de sjalot en snipper hem fijn.

Smelt een nootje boter en stoof de sjalotsnippers. Voeg er vervolgens de erwtjes aan toe en stoof deze beetgaar.

Laat de maïs uitlekken en meng hem onder de erwtjes. Houd de groenten warm.

Maak de saus. Smelt 15 gr boter en voeg er de bloem bij. Laat even bakken en roer er 1.5 dl gezeefde kippenbouillon onder. Roer er tenslotte de room bij en breng de saus op smaak met het kerriepoeder, peper en zout.

Haal de nestjes uit de oven en plaats ze op 6 voorverwarmde borden. Leg in elk nestje een schijfje ei en verdeel er de groentebereiding en het kuikenvlees over. Schep er tenslotte wat kerriesaus op en versier elk nestje met een plukje peterselie.