Home > Recepten

Potjesvlees met mierikswortelsaus

1/2 varkenskop

2 l water

1 kruidenboeketje: tijm, laurier, peterseliestengels

1 dikke versnipperde ui

1 dikke versnipperde wortel

peper en zout

4 gelatineblaadjes



Voor de saus:

20 gr vers gerapste mierikswortel

2 dl room

enkele citroendruppels

1 koffielepel mosterd

peper en zout



Tip: U kan de vleesstukjes ook in een terrine schikken, al dan niet met groenten, vooraleer u er de gelatineuze bouillon overgiet.

U kan de bouillon ook parfumeren met tijm, basilicum, marjolijn enz. U kan bij de slager vragen om "colorozo". Dat is een typisch zout, dat de kleur van het vlees bewaart. Anders wordt het vlees bij het koken bruingrijs.
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Sausjes; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 8
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Vraag aan uw slager om de halve varkenskop nogmaals te halveren, zodat u 2 kwarten overhoudt. Laat de ogen en de hersenen verwijderen, als dit al niet gebeurd is.

Leg de gewassen varkenskop in een marmitte (een grote koperen pot).

Voeg er de versnipperde groenten, peper en zout, het kruidenboeketje en water aan toe.

Laat dit ongeveer 3 uur zachtjes gaarsudderen (de kooktijd hangt af van de diameter van uw kookpot en de grootte van de varkenskop). Hoe langer u het vlees laat koken, hoe malser het vlees wordt.

Ontbeen het vlees, verwijder de dikke speklaag en snijd het vlees in kleine stukjes.

Zeef de bouillon en voeg er de in koud water geweekte gelatine aan toe.

Laat desnoods inkoken tot ¾ liter. U moet voldoende vocht hebben om het ontbeenden vlees te bedekken.

Giet het gelatineuze vocht (de bouillon) over de stukjes vlees in een vorm van 25 cm lang, 11 cm breed en 6.5 cm diep en laat opstijven op een koele plaats, alvorens op te dienen.

Voor de saus klopt u de room licht op en spatelt u er de mierikswortel, de mosterd en het citroensap door.

Breng op smaak met peper en zout.

Lep op, indien u de mierikswortel fijn mixt. Uw ogen zullen tranen, zorg er daarom voor dat uw keuken goed verlucht wordt.

Notities

Serveer de varkenskop met de saus, een gemengd slaatje en een glaasje witte Elzasser wijn, een Riesling of een Rivaner.