Home > Recepten

Slaatje van zeevruchten met meloen en pompelmoes

1 à 2 pompelmoezen (grapefruit)

1 cavaillonmeloen

1/2 komkommer

1/2 citroen + zout

2 wortelen

1/2 rode krulsla

1/2 groene krulsla

3 tomaten

enkele sprietjes bieslook

enkele blaadjes munt

6 rauwe langoesten

6 sint-Jakobsvruchten

boter



Voor het sausje:

1 el mosterd

2 el acaciahoning

1 el frambozenazijn

1/2 dl walnotenolie

peper en zout
  • Omschrijving recept: Salades; Garnalengerechten; Schelpdiergerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 6
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

1 Schil de pompelmoes tot op het vruchtvlees en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Zorg ervoor dat alleen het vruchtvlees overblijft. Maak de partjes los en vang het sap op.

2 Snijd de cavaillon doormidden, verwijder de pitjes en haal met een dessertlepeltje stukjes uit het vruchtvlees. Vang het sap op.

3 Snijd de komkommer overlangs in twee en verwijder de pitjes met een koffielepeltje. Snijd de komkommer in plakjes en laat ze 15 à 20 min. afgedekt trekken met een weinig zout en enkele druppels citroensap.

4 Rasp de worteltjes heel fijn.

5 Reinig de salades, was en droog ze.

6 Dompel de tomaten even in kokend water, fris ze snel op en verwijder de pel. Snijd ze in vier, verwijder de pitjes en snijd ze in julienne (fijne reepjes).

7 Snijd de bieslook in staafjes van 2 à 3 cm. en versnijd de blaadjes munt.

8 Verwijder de schaal van de langoesten en verwijder het darmkanaal.

9 Snijd de sint-jakobsvruchten horizontaal doormidden.

10 Voor het sausje: voeg de mosterd, de honing en de frambozenazijn samen. Klop dit op en werk af met de walnotenolie. Breng op smaak met peper en zout.

11 Leg de sla op 6 grote borden. Strooi er de worteltjes over en leg daarop de komkommer. Verdeel de cavaillon en de pompelmoes op de borden en strooi er de garnalen over.

12 Bak de langoesten en de sint-Jacobsvruchten heel kort in hete boter. Leg ze warm op de sla.

13 Verwijder het vet uit de braadpan en kook de braadresten los met het sap van de meloen en de pompelmoes. Laat even afkoelen en voeg het dan bij de saus.

14 Werk het bord mooi af met de tomaat en de bieslook en strooi er nog wat munt over. Serveer de saus er apart bij.

Notities

Schenk hierbij een glaasje Tokay d'Alsace.