Home > Recepten

Spekrolletjes met Deense blauwe kaas

20 gr gedroogde pruimen zonder pit

20 dunne plakjes gerookt spek

boter

1/2 sjalot

1/2 dl witte wijn

3 dl room

100 gr Deense blauwe roomkaas

2 el gehakte bieslook

4 stronkjes witloof

nootmuskaat, peper en zout
  • Omschrijving recept: Varkensvleesgerechten; Kaasgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Leg enkele uren vooraf de pruimen in een kom koud water om te weken.

Rol rond elk gedroogd pruimpje een plakje gerookt spek en steek er een cocktailprikker door.

Wrijf een ovenplaat in met boter, plaats de spekrolletjes erop, kruid met peper en zout en plaats in een oven van 160 graden gedurende 10 à 15 minuten. Houd ze daarna warm.

Pel de sjalot, snipper ze fijn en stoof in een nootje boter. Voeg de witte wijn toe en laat even inkoken.

Giet de room erbij en laat nog even koken tot de saus lichtgebonden is.

Klop er dan de blauwe roomkaas onder, samen met het bieslook.

Houd de saus warm.

Maak de witloofstronkjes schoon en snijd ze in julienne. Stoof de witloofreepjes in een nootje boter, voeg er wat water aan toe om aanbranden te voorkomen en breng op smaak met peper en zout.

Schik wat gestoofde witloofreepjes op een bord.

Giet er de saus rond en plaats 5 spekpruimpjes op het witloof.