Home > Recepten

Tongfilets met fijne groentjes en basilicum

100 gr wortel

100 gr bleekselder

1 kleine courgette (mergpompoen)

boter

2 sneden witbrood

12 tongfilets

peper en zout

1 dl droge witte wijn

2 dl visbouillon (of water)

2 dl room

het sap van 1/2 citroen

1 el basilicumsnippers

8 blaadjes basilicum
  • Omschrijving recept: Visgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Maak de wortel en de selder schoon en spoel onder koud water.

Spoel de courgette, maar schil ze zeker niet.

Snijd de wortel, de selder en de courgette en fijne gelijke dobbelsteentjes van ong 3 mm.

Stoof de brunoise in een nootje boter, maar laat niet bruinen. Voeg 2 à 3 el water toe en kook ze beetgaar. Giet het sap door een zeef, bewaar het en houd de groentjes apart.

Verwijder de korsten van het brood. Snijd de sneden in dobbelsteentjes van ongeveer 5 mm en bak ze knapperig goudgeel in een noot boter.

Spoel de tongfilets onder stromend water en droog ze af.

Klop ze aan de nerfkant wat platter en plooi ze in drie.

Schik de tongfilets in een ovenschaal die ingesmeerd werd met een nootje boter. Kruid met peper en zout.

Bevochtig met de witte wijn en de visbouillon (of het water).

Laat de tongfilets 4 tot 5 minuten garen onder aluminiumfolie in een warme oven.

Neem ze uit de schaal en houd ze warm.

Giet het kookvocht door een zeef en kook tot de helft in met het groentekookvocht.

Voeg nu de room toe en kook in tot sausdikte. Voeg hierbij het citroensap.

Meng nu de groentebrunoise door de saus en warm ze op. Voeg de basilicumsnippers bij de saus en verdeel ze over de border.

Schik de filets in stervorm op de saus en plaats centraal een eetlepel broodkorstjes.

Werk het geheel tenslotte af met enkele blaadjes basilicum.

Notities

Lekker met een pinot gris of met een sancerre.