Home > Recepten

Witloofslaatje met appel en ham

4 struikjes witlof van 80 gr elk

sap van 1 citroen

2 kleine appels (cox)

1 plak ham van 3 mm dik

1 snede wit brood

boter

1 el mayonaise

1 el volle yoghurt

versgemalen peper

1 tl gesnipperde bieslook
  • Omschrijving recept: Salades; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Reinig het witloof, verfris het onder koud stromend water en dep het goed droog.

Neem van elk stukje 3 blaadjes. Die zult u straks nodig hebben om het bord te garneren. Verwijder de harde kern en snijd de rest van het witloof zeer fijn. Besprenkel de snippers met 1 el citroensap.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in kleine dobbelsteentjes van 3 mm en besprenkel ze ook met citroensap. Zo gaat u verkleuring tegen.

Verdeel de ham in dobbelsteentjes van 3 mm.

Snijd ook het brood in kleine dobbelsteentjes. Bak ze in een ruime noot boter en laat ze uitlekken op absorberend keukenpapier.

Bak de ham kort in boter en laat ze ook uitlekken op keukenpapier. Meng de ham onder de broodkorstjes.

Meng nu het witloof en de appelbrunoise. Voeg de mayonaise en de yoghurt toe.

Kruid deze salade met versgemalen peper.

Schik ze op de koude borden en garneer elk bord met 3 blaadjes witloof.

Verdeel er de ham en de broodkorstjes over. Bestrooi met bieslook.

Notities

Schenk hierbij een fris glaasje rose of een Belgisch wit streekbiertje.