Home > Recepten

Witloofslaatje met appeltjes en gemarineerde forel

2 forellen van ca. 250 g elk (of 1 zalmforel van ca. 450 g)

1 el grof zout

enkele takjes dille

2,5 dl droge witte wijn

1 ei

50 g veldsla

2 witloofstronkjes

1 dl azijn

1 appel (Jonagold)

1 el mayonaise

zout
  • Omschrijving recept: Salades; Visgerechten; Marinades; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 30 minuten
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

De dag vooraf:

Vraag aan uw vishandelaar om de forel te fileren maar neem ook het vel mee. Verwijder met een pincet de fijne zijgraatjes. Leg de filets, met de binnenzijde naar boven in een schaal en bestrooi ze met grof zout. Snijd de dille in stukjes en verdeel deze over het zout op de vis. Vorm de filets opnieuw tot een vis en leg er het vel op. Overgiet met de witte wijn en plaats er een gewicht op zodat de forel goed samengeperst wordt. Laat de forel ca. 12 uur marineren in de koelkast.



De dag zelf:

Kook het ei hard in lichtgezouten water, verfris het onder de koude kraan, pel het en plet het grof met een vork. Maak de veldsla schoon, was ze en laat ze uitlekken. Maak het witloof schoon, was het en snijd het in brede repen. Laat deze ca. 10 minuten staan in 5 dl water waaraan u de azijn hebt toegevoegd.

Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine stukjes. Laat het witloof uitlekken en vermeng de reepjes met het ei, de appel, de veldsla en de mayonaise. Verdeel dit mengsel over 4 borden. Verwijder het vel van de forelfilets spoel ze vervolgens af en dep ze droog met een stukje keukenpapier. Snijd ze in dunne reepjes en verdeel deze over de borden.

Notities

Serveer dit gerechtje met toastbrood of met een stukje stokbrood en drink er een glaasje Pinot Blanc bij.