Home > Recepten

Aardappelterrine met spek

800 g aardappelen

boter

500 g dun gesneden gerookt spek

1 el olie

500 g kalfsgehakt

5 eieren

3 dl room

1 el mosterd

2 el gehakt bieslook

8 radijzen

nootmuskaat, peper en zout
  • Omschrijving recept: Aardappelgerechten; Pâté's; Belgisch (Vlaanderen)
  • Bereidingstijd: 2 uur
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Schil de aardappelen, kook ze gaar in gezouten water en pureer ze.

Kruid met nootmuskaat, peper en een nootje boter. Laat wat afkoelen.

Ontzwoerd het spek. Bestrijk de wanden van een rechthoekige terrine van 28 op 11 cm, met olie en beleg de bodem en de zijkanten met plakjes gerookt spek zodat ze elkaar overlappen. De overhangende eindjes worden na het vullen dichtgeklapt. Meng de aardappelpuree met het gehakt, de eieren en 1 dl room. Leg een laag van ca.1 cm in de terrine, bedek met reepjes spek en leg er opnieuw een laagje vulling op. Ga zo verder tot de terrine helemaal vol is. Vouw de overhangende eindjes spek naar binnen. Bak gedurende 1 uur in een warmwaterbad in een voorverwarmde oven van 180°C. Laat afkoelen.

Maak de saus. Klop de rest van de room op en roer er de mosterd, het bieslook, peper en zout onder. Maak de radijsjes schoon en snijd deze in schijfjes. Snijd de afgekoelde aardappelterrine in plakken en schik deze op de borden. Lepel er roomsaus rond en versier met enkele schijfjes radijs.