Home > Recepten

Lente-terrine

600 gr zalmforelfifet

zachte boter

3 eiwitten

2,5 dl room

peper, zout en muskaatnoot

1/3 bloemkool

200 gr boontjes

200 gr worteltjes

1 el olie
  • Omschrijving recept: Pâté's; Visgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 8
  • Bereidingstijd: 1 uur
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Snijd de zalmfilet in stukjes en mix deze tot een fijne puree, of mousse.

Mix er daarna 50 gr. zachte boter en de eiwitten door.

Spatel er de room beetje bij beetje bij en kruid met peper, zout en muskaatnoot. Plaats de mousse gedurende 30 min. in de koelkast.

Reinig de bloemkool, de boontjes en de worteltjes.

Verdeel de bloemkool in roosjes en breng ze in koud gezouten water aan de kook.

Breng ook de worteltjes apart aan de kook in koud gezouten water.

De boontjes kookt u in ziedend licht gezouten water.

Laat alle groenten krokant gaarkoken.

Verwarm de oven voor op 170°.

Strijk een cakevorm van 22 x 11 cm. lengte in met flink wat boter, leg op de bodem een ingevet papiertje en spuit er met de spuitzak een bodempje van 2 cm. mousse in. Leg hierop de worteltjes naast elkaar. Doe hierover opnieuw een laag vismousse, dan de kleine bloemkoolroosjes, weer een laag vismousse en daarop dan de boontjes. Werk af met een laatste laag vismousse. Tik met de cake-vorm een paar keer lichtjes op tafel, zodat de mousse en de groenten stevig vast komen te zitten.

Strijk met een penseel een laagje olie bovenop de terrine.

Breng water aan de kook in een diepe braadslee, of ovenschotel, en dompel er de terrine in (ze moet +- 1/4 onder water staan).

Zet dit gedurende 40 à 50 min. in de voorverwarmde oven. (Controleer na 30 min. met een breinaald of de terrine gaar is. Als de naald goed warm aanvoelt, is de terrine klaar).

Draai de cake-vorm om op een bord of schotel en laat afkoelen.

Notities

Snijd er dan mooie schijfjes van en serveer eventueel met een tomatencoulis.

U kan dit gerecht ook warm serveren bv. bij vis en een lichte kreeftsaus.

U drinkt hierbij een Muscadet, een Sancerre of een lichtgekoelde beaujolais.