Home > Recepten

Pastei van zalm in korstdeeg

Voor het kruimeldeeg:

250 gr bloem

125 gr boter

een snuifje zout

1,5-2dl water



Voor de vulling:

600 gr zalmfilets (4 stukken van 150 gr.)

6 fijngehakte sjalotten

1/2 bosje fijngehakte peterselie

1 eierdooier



Voor de visgelei:

2 eiwitten

0,5 dl witte wljn

0,5 dl visbouillon

7 blaadjes gelatine van 3 gr. elk
  • Omschrijving recept: Pâté's; Visgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 8
  • Bereidingstijd: 2 uur
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

Maak een bergje met de bloem en duw er in het midden een putje in. Leg hierin de boter en het snuifje zout. Kneed de boter met de bloem en voeg er beetje bij beetje het water bij. Deze behandeling mag niet te lang duren, anders wordt het deeg te taai.

Wikkel het deeg in een vochtige doek en laat minstens 2 u. rusten, eventueel zelfs een hele dag. Dan is het minder taai, trekt het minder bij het bakken en smaakt het beter.

Kruid de zalmfilets en wentel ze in de fijngehakte sjalotten en peterselie.

Laat ze daarna 1 u. rusten.

Verwarm de oven voor op 225°.

Rol het deeg na 2 u. rusten uit, strijk een rechthoekige bakvorm van 28 x 11 cm. in met boter en bekleed de vorm met het deeg.

Houd een deeglapje apart voor het deksel.

Leg in de bakvorm de gekruide zalmfilets en dek de vorm af met een laag kruimeldeeg (versier de pastei evt. met bloempjes die u maakt met deegresten).

Doorprik dit deksei op verschillende plaatsen en bestrijk het dan met eierdooier die u eerst losklopt in een scheutje water. Laat deze pastei dan 45-60 min. bakken in de voorverwarmde oven.

Voor de visgelei klopt u eerst de eiwitten flink los in de witte wijn.

Giet er langzaam en al roerend de bouillon bij. Zet het mengsel op het vuur en breng al roerend aan de kook. Laat de bouillon 45 min. zonder te roeren rusten op een zacht vuurtje (net onder het kookpunt).

Haal na de rusttijd de inhoud door een neteldoek. Zorg er hierbij voor dat het eiwit niet stuk gaat.

Als de pastei gebakken is, laat u hem volledig afkoelen.

Laat ondertussen de gelatine weken in flink wat koud water, knijp daarna de blaadjes uit en roer ze door de hete bouillon, tot hij oplost.

Laat afkoelen. Als de visgelatine half gegeleerd is, maakt u twee openingen in het deksel en giet u de vorm vol met de visgelatine en laat u alles nog een uur opstijven in de koelkast.