Home > Recepten

Griet-gerookte zalmterrine

Voor de visfarce:

500 gr grietfilets

250 gr panade samengesteld uit 50 g boter

150 gr gezeefde bloem

3 eieren

2,5 dl melk

zout

2,5 dl half opgeklopte room

scheutje citroensap

kruiden



Voor de garnituur:

200 gr grietfilet

50 gr geblancheerde blaadjes van zuring

15 staartjes van rivierkreeftjes

150 gr plakjes gerookte zalm

2 dl chaud-froid van visfumet en room
  • Omschrijving recept: Pâté's; Visgerechten; Belgisch (Vlaanderen)
  • Aantal Porties: 12
  • Bron: Marc Auwers

Bereiding

De goed gewassen vis, gekoeld door een fijne schijf van de vleesmolen draaien. Laten rusten in de koelkast en intussen de panade bereiden en goed laten afkoelen. Vis en panade mengen in een schaal, geplaatst in een bak met ijs. Op smaak brengen met citroensap en kruiden. Langzaam de opgeklopte room onder de massa mengen en glad roeren. De visfarce koud laten rusten.

De binnenwand van de terrine beboteren en met een laagje farce bedekken. Hierop de rivierkreeftjes verdelen en met een laagje farce bedekken. Een laagje zuring aanbrengen en goed in de farce wrijven. De griet op de zuring leggen en met de rest van de zuring en visfarce bestrijken. Glad strijken en rolletjes gerookte zalm met visfarce toevoegen. Met farce afstrijken alles goed aanduwen en gladstrijken.

Afdekken met perkamentpapier of enkele repen vet spek. De terrine in een warmwaterbad in een oven van 180° gedurende 1 uur laten pocheren.

Laten afkoelen, vet of papier verwijderen en afdekken met laagjes chaud-froid. De terrine in plakken snijden en opdienen met een mousse van zuring.

Benodigdheden

metalen of porseleinen terrinevorm van 1,5 l